Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите решиха - ще контролират антикорупционната комисия

15 декември 2017, 10:32 часа • 1183 прочитания

Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на новата комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха депутатите с гласуване на второ четене на текстове от антикорупционния закон.

Според тях членовете на комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.

Със закона на новия орган, който трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, се дават правомощия да иска подслушване. Според вносителите гаранция било, че това ще минава през съд.

По време на дебатите Филип Попов от БСП заяви заяви, че предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на комисията, контролът на Народното събрание се обезсмисля.

В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи заяви, че "това е поредното абсурдно твърдение на "червените".

"И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията“. „Опозицията във всеки един момент може „да иска главата“ на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите“, коментира той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес