Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите приеха улеснения за завеждането на колективни искове

29 февруари 2024, 13:52 часа • 3135 прочитания

Парламентът одобри на първо четене законопроект, внесен от Министерския съвет, който има за цел да подобри защитата на колективните интереси на потребителите чрез въвеждането на механизъм за предявяване на представителни искове.

Законопроектът получи широка подкрепа, като 169 депутати гласуваха "за", а един се въздържа.

Целта е да се улесни достъпът на потребителите до съдебна защита. Предвижда се също увеличение на санкциите за нарушения, които не са в съответствие със съдебни решения. Още: Нинова: КЗП със заповед към мобилните оператори - не може да вдигате цените

Какво предвиждат промените?

Законопроектът въвежда специфични регулации относно представителните искове, установявайки единни критерии за организациите, които могат да подават такива искове. Съдебната система ще има правомощия да наблюдава за потенциални конфликти на интереси при подаването на искове за обезщетение.

"Въпреки наличието на национални разпоредби за колективна защита на потребителите, бяха идентифицирани недостатъци, които засягат ефективността на мерките за спиране и забрана на неправомерни действия или търговски практики, нарушаващи колективните потребителски интереси, както и при обезщетителните искове", пишат вносителите. Още: Потребителите от ЕС с възможност за колективна защита на правата си

Отчетено е разширяване на обхвата на организациите, които могат да инициират такива искове, включително Комисията за защита на потребителите и други квалифицирани организации, определени от държавите членки на ЕС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес