Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите

07 март 2019, 09:55 часа • 1308 прочитания

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за концесиите, предложени по препоръка на Световната банка.

Световната банка се явява консултант по процедурата за отдаване на концесията на Летище София, но е намерила известни празноти във вътрешното ни законодателство.

В тази връзка законопопроектът предвижда изменения в текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор, основанията за недействителност на концесионния договор, както и редакционни промени.

Законопроектът предлага с концесионния договор да се предвижда, че участващите в групата икономически оператори отговарят солидарно с проектното дружество за изпълнението на концесионния договор.

В законопроекта са посочени изчерпателно случаите, в които може да се издаде решение за провеждане на повторна процедура.

Предвижда се и публикацията в Националния концесионен регистър да се извърши след публикуване на обявлението в „Официален вестник“ на Европейския съюз, съответно – в „Държавен вестник“, когато обявлението е за поправка.

Предвижда се страните по договор за концесия с трансграничен интерес да могат да предвидят решаването на спорове по договора да се извършва от арбитражен съд.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес