Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите погазиха правилника си, ще гледат промените в ИК още днес

26 октомври 2016, 09:39 часа • 705 прочитания

Депутатите ще разгледат последните промени в Изборния кодекс още днес. Това решиха самите те, погазвайки правилника на Народното събрание, в който изрично пише, че за да бъдат текстовете разгледани в пленарна зала, трябва да е изтекъл 24-часов срок от тяхното приемане в комисия.

Припомняме, че ресорната правна комисия приключи с разглеждането на текстовете едва вчера в 17 часа.

"Законопроектите заедно с мотивите към тях, справката по чл. 73, ал. 1 и докладът на водещата комисия, на която са били разпределени, се предоставят на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани", гласи текстът в правилника.

При гласуването на програмата думата взе социалистът Чавдар Георгиев, който призова да не се приемат закони прибързано "в 12 и 10". "Няма смисъл да го правим, особено когато сме в предизборна кампания", каза още той. По думите му е нужно народните представители да се запознаят в детайли с промените.

"Как да искаме българските граждани да спазват законите, след като самите ние не го правим", заяви от своя страна Филип Попов, също от БСП, призовавайки промените в Кодекса да бъдат отложени за утре.

Въпреки това при последвалото гласуване мнозинството подкрепи идеята новите изборни правила да се гледат още днес.

Припомняме, че само предложенията на мнозинството залегнаха в окончателния вариант на приетите текстове. Гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, гласи една от поправките, но не и при местни, европейски и парламентарни, за да не вдигат прага за влизане в парламента. Таванът за 35 секции отпада, но само в страните от Европейския съюз. Сънародниците ни в Турция, САЩ, Канада ще трябва да се съобразяват с това обстоятелство. В секциите в чужбина обаче няма да се поставя втора урна за гласуване, решиха депутатите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес