Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отказаха да се борят с "мъртвите души"

14 април 2016, 21:50 часа • 1672 прочитания

Правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на депутатите от ДБГ за въвеждане на активна регистрация за изборите. Това стана по време на разглеждане на промени в Изборния кодекс на второ четене. Така на практика депутатите отказаха да се борят с проблема, известен като "мъртви души", при който в края на изборния ден от секционните комисии се дописват в списъка избиратели, които не са гласували и се гласува вместо тях.

Народните представители решиха да отхвърлят текста с 11 гласа, като само двама реформатори се възпротивиха.

Идеята на депутатите от партията на вицепремиера Меглена Кунева беше активната регистрация да става на всеки 10 години.

"С въвеждането на активната регистрация опитваме да решим един от най-големите проблеми и да изчистим изборните списъци от около 1 млн. „мъртви души", каза депутатът Димитър Делчев. По думите му желаещите да гласуват в изборния ден, които не са се регистрирали, също могат да го направят, но като бъдат дописани в избирателния списък.

Най-вероятно в крайна сметка ще бъде приет вариант за активна дерегистрация, каквато е идеята на Патриотичния фронт. В техния текст е записано, че когато избирател не е гласувал на няколко поредни избори, той ще бъде заличен от списъка. След това той ще може да гласува с дописване в избирателния списък на следващи избори, но няма да присъства в първоначалния вариант на списъка.

По време на днешното си заседание, което приключи в 21:00 часа, депутатите приеха и предложението на ГЕРБ за въвеждането на избирателен район "Чужбина", за да могат българите зад граница да гласуват и за кандидати с преференция.

По-рано днес депутатите от комисията приеха предложението на Патриотичния фронт задължителното гласуване да е "граждански дълг на всеки човек".

Правната комисия ще продължи да разглежда промените в Изборния кодекс на заседание в понеделник, 18 април, от 13:00 часа.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес