Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите определиха субсидиите за общините от догодина

05 декември 2019, 16:40 часа • 2719 прочитания

Народното събрание одобри размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2020 г..

Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейност и е 3, 653 млрд. лв. Трансферите за местни дейности, в това число обща изравнителна субсидия е 307 млн. лв. и трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е 43, 2 млн. лв.

Целевата субсидия за капиталови разходи на общините е 199 млн. лн.

Предвидените средства за Столична община за 2020 г. са 556, 103 млн. лв. 175, 982 млн. лв. са парите за община Пловдив. Бюджетът на Община Бургас възлиза на 119, 3 млн. лв.

Обсъждания

"Българските общини са поставени в незавидно положение. Всяка година говорим за децентрализация, която остава само на хартия. Всяка година говорим за необходимостта да бъдат осигурени повече средства за общините, но това не се случва." Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България" Надя Клисурска. Депутатът от левицата подчерта, че БСП са направили предложение т.н. фискална децентрализация да се реализира - 1/5 от данък общ доход да остава в общините, както и 1/10 от ДДС. „Надявам се това наше предложение да бъде разумно обсъдено и прието от ваша страна", призова Клисурска.

Друг депутат от левицата Крум Зарков поиска допълнително финансиране за Русе и областта. „Нашите предложения касаят Русе и областта. За Русе е абсолютно необходимо да бъдат отпуснати допълнителни 4 млн. 500 хил.лв.

Като народни представители от града на всяка наша приемна хората се оплакват от състоянието на пътната мрежа и особено на междублоковите улици, чиито ремонт се отлага с десетилетия. Малките улици остават забравени. За тях няма европроекти".

Той заяви,че предвидената сума от 1млн. 649 хил. лв за подръжка на уличната инфраструктура е пренебрежително малка и предлага да бъде увеличена с 4 млн. лв. „Други 500 хиляди лв. са необходими за изграждане на уличен канал в кв. „Веждата". Неприемливо е през 2019г. хората да са принудени да извеждат отпадните си води на уличното платно", допълни той.

Зарков поиска да се отпусне допълнително финансиране и за други общини в областта. Средствата са необходими за поддръжката на читалища и обучителен център за преквалификация на кадри в община Ценово.

"Непрекъснато говорим за обезлюдяване на региони и се чудим как да задържим хората там, но ако не направим необходимото, това няма как да се случи и остават само празни обещания. Това са разходи, които не биват да бъдат спестявани, тъй като се отразяват директно на живота на хората", завърши Зарков.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес