Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите не приеха забрана за рекламата на хазарт

03 април 2024, 13:51 часа • 4038 прочитания

Народното събрание отхвърли законопроект, внесен от депутати от проруската партия "Възраждане" за промени в Закона за хазарта, в който се предлага забрана на рекламата на хазартните игри. Решението беше взето с 67 гласа "за", 29 "против" и 79 "въздържал се".

Припомняме, че по-рано този месец председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова заяви по време на изслушване в Народното събрание, че регулаторът не може да контролира ефективно рекламата на хазарт.

Отхвърлените промени

В текстовете бе заложено да се забрани пряката реклама на хазарта, като изключение се прави за реклама върху сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози, както и в самите игрални зали и казина. Разрешение за реклама се предвиждаше само за Българския спортен тотализатор, като ще може да се публикуват, излъчват и разпространяват имената на игрите, търговските марки, резултатите, тегленията, тиражите и спечелените печалби. Още: МФ с абсурдни отговори относно промените в хазарта

Друго предложение беше промяна в ставката за социално отговорно поведение, като вместо фиксирана сума се предвижда тя да е процент от стойността за направените залози според вида на играта и техническото устройство. За онлайн залози бе заложена ставка 7.5%, за игри в казина и зали - 5%, а за всички останали игри - 2.5%.

Вносителите предлагаха още доставчиците на медийни услуги да се наказват с глоба 10 хиляди лева при излъчване на реклама на хазарта, а при нарушение санкцията да е двойна. Предвиждаше се още в срок от две години след обнародването на текстовете да се забрани непряката реклама на спортни мероприятия, което според вносителите ще позволи на спортните клубове да намерят алтернатива и да не разчитат на спонсорство от организатори на хазарт.

Дебатът

Според Димо Дренчев от "Възраждане" в страните, на които ние се стремим да приличаме, никъде нямало толкова много реклама. Телевизиите зависели от хазартната реклама, и затова била отровна медийната среда, смята още той.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" обвини "Продължаваме промяната" и конкретно финансовия министър Асен Василев, че не се ангажират с проблема. Според него хазартният бизнес бил в данъчна ваканция. Още: Наркотици, алкохол и комар - как е при българите: Мнение на специалист

Независимият депутат Радостин Василев коментира, че заради "огромната медийна зависимост" от хазартни оператори не може да се очаква ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепят промените. Той се обяви за изцяло нов Закон за хазарта, в който да се въведе пълната забрана за рекламата му.

Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта, а само ще я направи по-тъмна.

"Хазартът е вселена от зависимости и забраната му не прави тази вселена по-малка, а я превръща в тъмна вселена. Ние, в тази зала, можем да регулираме много неща, но не можем да регулираме човешката природа. С това се занимават църквата, училището, семейството", каза Дилов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес