Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите изслушват шестима министри

22 юни 2023, 05:42 часа • 956 прочитания

Народните представители ще изслушат шестима министри в четвъртък. 

Като първа точка от дневния ред депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно действията на председателстваната от него Междуведомствена комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните две седмици, по искане на лидера на „Възраждане" Костадин Костадинов и група народни представители.

След това в парламента ще бъде изслушан и министърът на енергетиката Румен Радев относно споразумение между „Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София, по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители.

Като трета точка от дневния ред на НС е предвидено и изслушване на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, министъра на туризма Зарица Динкова и министъра на здравеопазването Христо Хинков относно състоянието на акваторията на Черно море вследствие на разрушената стена на язовир Нова Каховка и предстоящия туристически сезон в България, по искане на народните представители от ПГ на ПП-ДБ Илина Мутафчиева, Владислав Панев и Никола Минчев.

Изслушване на министъра на правосъдието Атанас Славов е предвидено като четвърта точка от дневния ред. По искане на депутатите от ПГ на ПП-ДБ Явор Божанков, Стою Стоев и Петър Кьосев правосъдният министър ще бъде изслушан относно предприемане на действия като председателстващ пленума на Висшия съдебен съвет, свързани с избора на изпълняващия длъжност главен прокурор.

Депутатите ще разгледат и Законопроект за ратифициране на Договора за предоставяне на безвъзмездни средства, Проект 101055476 – InnovativeSMEs, между Република България и Европейската изпълнителна агенция за иновации и МСП (EISMEA), както и Законопроект за ратифициране на Договор между Република България и Асоциация Еврика АИСБЛ за Консорциум „Европейско партньорство за иновативни малки и средни предприятия", внесени от Министерския съвет на 9 май 2023 г.

Като шеста точка от дневния ред народните представители ще се запознаят и със Законопроект за ратифициране на международен договор (Писмо за предлагане и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance - LOA) BU-P-LAY „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация Multifunctional Information Distribution System/MIDS Joint Tactical Radio System (JTRS), MIDS Low Volume Terminal (LVT) Block Upgrade 2/BU2) и необходимата поддръжка", внесен от Министерския съвет на 1 юни 2023 г.

В дневния ред е включен и Законопроект за ратифициране на Протокола за изменение на Споразумението за създаване на Международна организация по лозата и виното, подписано на 3 април 2001 г., във връзка с промяна на седалището, внесен от Министерския съвет 13 април 2023 г.

Депутатите ще разгледат и два годишни отчета – за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2022 г., внесен от СЕМ на 31 март 2023 г., и за дейността на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за 2022 г., внесен от КЗЛД на 30 март 2023 г.

ОЩЕ: Депутатите гледат на първо четене удължаването на бюджета 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес