Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите готвят мерки срещу некоректни работодатели

06 юли 2017, 11:33 часа • 1684 прочитания

Комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати установи пропуски в законодателството, даващи възможност на некоректни работодатели да се възползват.

„За“ доклада на комисията и предложенията за законодателни инициативи гласуваха 170 народни представители, с което те бяха приети единодушно.

Комисията отчита, че най-големият брой предприятия със забавени трудови възнаграждения на работниците са в търговията, тъй като там оперират и най-много стопански субекти. Там неизплатените заплати за периода 2012-2016 г. са 3 431 963 лв.

Предложенията, направени в рамките на комисията, ще бъдат внесени като общ законопроект от всички политически сили в Народното събрание.

Комисията прави предложения за промени в Кодекса на труда, целящи да се предостави допълнителна защита на правата на работниците и служителите, в случаите, когато работодателите им не изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения. С тези промени се засилват контролните функции на ИА „Главна инспекция по труда“.

С проекта се предлага също работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес