Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите гледат на първо четене законите за хората с увреждания

26 октомври 2018, 07:14 часа • 845 прочитания

Депутатите започват петъчното пленарно заседание два дълго чакани законопроекта – изцяло новите Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, предаде БГНЕС. Двата законопроекта предвиждат реформа в социалната сфера и са в отговор на дългите протестни действия на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", които от 4 месеца са на палатков лагер пред Народното събрание.

Проектът на Закон за хората с увреждания, чийто вносител е Министерски съвет, ще бъде първа точка в дневния ред на заседанието. Той предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

Законопроектът обаче предизвика и множество коментари заради съществуваща в него разпоредба, която предвижда ресорният вицепремиер да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни протестиращите майки настояват заради неговите думи, че те са "кресливи жени" с "уж болни" деца. Цяла седмица има протести в цялата страна с искане за оставката на Симеонов, като дотук той само се извини и то защото Коалиционният съвет го накара.

Втора точка в дневния ред на депутатите ще бъде Законът за личната помощ, разработен от омбудсмана Мая Манолова и нейния екип, заедно с представители на протестиращите майки и организациите на хора с увреждания. С него се регламентира механизма за осигуряване на личната помощ и неговото финансиране на основата на гарантира от държавата финансова подкрепа, индивидуалните потребности и избор на лицата с увреждания. Определят се органите по предоставяне на лична помощ, правомощията им по прилагане на механизма, ползвателите и доставчиците на личната помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент.

За сметка на това парламентарният контрол ще е доста беден. Първи на трибуната ще се качи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, към когото има зададени пет въпроса от депутати. Той ще даде разяснения относно справянето с престъпността в курортните селища през летен сезон 2018 г., състоянието на Интегрираната система за наблюдение и защита на границата между България и Турция, информация в медиите за пребит и впоследствие починал български гражданин на територията на столицата, разпространението и употребата на т.нар. дизайнерски дроги, както и за полицейското присъствие в Копривщица.

След Маринов ще отговаря министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, към когото има зададен само един въпрос. Той ще разясни пред депутатите нередности в учебник за 9 клас, за които се твърди, че противоречат на Конституцията на Република България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес