Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутат от "Демократична България" иронизира Путин за силата на руската армия

17 март 2022, 12:23 часа • 21711 прочитания

Доста иронична позиция относно руската военна мощ публикува в личния си профил във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Мирчев постави въпроса как така за 3 седмици в Украйна руската армия практически не реализира преимущество, не постигна военни успехи и реализира огромни загуби. Той пита следното:

"- Защо прехвалените зенитно-ракетни комплекси С-400 не се справят с украинските самолети и дронове? Над 10 г. са обявявани за най-доброто, хегемон, безалтернативни…

- Къде е прословутият стелт изтребител от "пето поколение" Т-50 (СУ-57)? Още на ниво прототип, с няколко произведени бройки, с няколко разбили се и в крайна сметка липсва във войната. А отдавна трябваше да е на въоръжение.

- Къде е "най-добрият танк в света" Армата? В Украйна се виждат предимно стари или модернизирани Т-72 и Т-90. Всички те се превръщат в лесна плячка за различните противотанкови оръжия, с които разполага армията на Украйна."

Що се отнася до проекта Су-57, там сериозно участие трябваше да има Индия - във финансово отношение. Но още през 2020 година се разбра, че Индия се отказва - topcor.ru цитира изданието The Eurasian Times, според което индийците не са останали доволни от стелт характеристиките на машината т.е. колко невидима за противниковите радари е всъщност. Отделно, индийците имали съмнения колко надежден е радарът на изтребителя, а и недоволствали, че поддръжката на двигателя ще трябва да се прави в Русия поради сложността на характеристиките му. А през 2017 година, в Defense News излиза статия, че Индия се готви да излезе от проекта. Съответно, реализацията на Су-57 се забави доста.

По отношение на танка "Армата", в статия на английски език в Уикипедия са цитирани десетки източници, сред тях и доста руски, които проследяват как въвеждането на танка на въоръжение в руската армия постоянно се отлага. Цитиран е дори сегашният военен министър Сергей Шойгу (от ТАСС) как "Армата" ще се появи в руската армия през 2022 година. А "Ню Йорк Пост" публикува материал през 2015 година как танк "Армата" се поврежда точно преди репетицията на Червения площад за Деня на победата. Само че руската информация е, че това било предвидено и част от "показното".

"Пътят за кремълския диктатор вече е само един - да изпраща все повече и повече мъже в Украйна, за да опита да спечели с единственият си (почти) неограничен ресурс - хората. Модерните войни обаче не предполагат, че надмощие може да се придобие с повече жива сила. Днес значение има технологията. Точно заради технологиите Путин вече изгуби тази война. Дори и да успее под някаква форма да подчини Украйна - той приключи", заключва Мирчев.

Захарова: Спецоперацията в Украйна няма за цел да унищожи държавността й или да свали Зеленски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес