Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков след срещата със Столтенберг: Инвестициите в отбраната ще стигнат 2% от БВП догодина

29 юни 2023, 20:07 часа • 1416 прочитания

България плавно ще увеличава разходите си за отбрана през следващите години. В подготвения от правителството бюджет за 2023 г. за това са предвидени малко под 1,9% от брутния вътрешен продукт, а догодина средствата ще достигнат поставената от НАТО цел от 2%. Очаква се през 2025 г. те да я надхвърлят. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел.

Българският премиер очерта два начина, по които страната ни може да бъде защитена в сегашните трудни времена. На първо място това са мерките за подобряване на отбранителните ни способности чрез подготовка на личния състав, изграждане на инфраструктурата и модернизация на въоръжението. В същото време е важно България да бъде напълно интегрирана в структурите на НАТО и да изпълнява всички свои задължения като член на Алианса. По този начин тя ще може да разчита на подкрепата на своите съюзници.

„Полагаме усилия, за да наваксаме някои забавяния по отношение на изграждането на нашия капацитет и разчитаме на подкрепа“, обърна се акад. Денков към Йенс Столтенберг. По думите му през изминалата година източният фланг на НАТО става все по-важен и чрез съвместна работа той може да стане по-силен.

Следете развитието на войната в Украйна тук

България е на първа линия пред огромните предизвикателства, с които се сблъскваме, и има важна роля за нашия колективен отговор, отбеляза от своя страна генералният секретар на НАТО. Столтенберг изтъкна, че още от самото начало на агресията на Русия срещу Украйна страната ни участва активно във възпирането и в защитата на НАТО в района на Черно море. Столтенберг посочи ключовата роля на българските войници за запазването на мира в Западните Балкани и конкретно в Косово, както и приноса им за мисията в Ирак. „НАТО ще продължи да подкрепя и защитава България“, увери генералният секретар. Засилването на възпирането и защитата ще бъде ключова тема на срещата на страните-членки на НАТО през юли във Вилнюс, в която ще участва премиерът акад. Николай Денков.

"Рисковете станаха много видими, когато Русия нахлу в Украйна, защото беше ясно, че за първи път след Втората световна война някой в Европа е готов да наруши границите. Последните събития не променят много картината. Ние сме изложени на същия риск и най-добрият начин да намалим този риск, е да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна - победата - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България", каза Николай Денков.

"Войната в Украйна не започна през февруари миналата година. Тя всъщност започна още през 2014 година. И оттогава НАТО предприе сериозни стъпки и прехвърли сериозни сили по Източния фланг. Така че ние ще продължим да посрещаме всички необходимости и на срещата във Вилнюс ще бъде договорено подготвянето на нови силови структури, които да могат да реагират при необходимост където и когато потрябва", каза Йенс Столтенберг.

По-рано, в рамките на срещата на лидерите от ЕС, Денков е поканил експерти от Нидерландия и Австрия. Стана ясно, че е разговарял и с германския канцлер и е поканил експерти от Германия, които да видят как се охранява външната граница на ЕС, а ако е необходимо да участват германски митничари в охраната.

Това се прави в контекста на приемането на страната ни в Шенген, защото, според Денков, има проблеми с доверието към България. Именно Нидерландия и Австрия са двете страни, които не са променили решението си за приемане на страната в Шенген. Също така в рамките на темата за миграцията Денков каза, че трябва да се разговоря и с Турция. Той планира посещение в южната ни съседка.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес