Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков разясни как ще се борим с корупцията и каза повече за заплати и данъци (ВИДЕО)

06 юли 2023, 08:59 часа • 2282 прочитания

Имаме съществен напредък – заедно с промените в законите обаче трябва да сменим и съставите на отговорните органи за борба с корупцията, като КПКОНПИ. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Все още няма достатъчно качествени кандидатури за зам.-министри, затова предпочитам да поизчакаме и да потърсим, добави премиерът.

ОЩЕ: Денков говори за чистотата на Черно море и с данни от Румъния и Украйна

Като друг топ приоритет той обяви строежа на магистрали, като идеята на сегашното управление е да ограничи инхаус процедурите. Денков каза още, че в България има "20 много проблематични места" като концентрация на катастрофи и пътни инциденти – разработена е специална карта, 40 са по-важните места, където държавата трябва да се намеси, за да се поправи положението.

Не е вярно, че парите за образование в проекта за бюджет за 2023 година са по-малко, посочи изрично Денков. Няма как обаче всичко да се промени с магическа пръчка – системата ни е разнородна, имаме чудесни резултати в някои училища, но в по-малки населени места има лоши резултати. Отделно, системата за оценки и критериите също са важни – не може да пишем фиктивни тройки, за да помагаме на децата, добави министър-председателят.

Денков: Истинският слон в стаята е кога Скопие ще приеме промените в Конституцията (ВИДЕО)

Специално за служителите в системата на МВР не се предвижда да има ново увеличение на заплатите – ще има за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 година (10%) и 15% за структурите в общинската администрация. Не мисля, че трябва да стоят под прозорците на властта – нека представят исканията си пред съответното министерство и да има разговор. Такъв за МВР ще има – за да се балансира системата, обеща Денков.

Що се отнася до скандала с касовите бележки – не плащаш сметката, ако няма касова бележка, премиерът счита, че заведенията са приели идеята, но тя трябва да е за всички и че това изглежда щяло да бъде прието и от парламента – поне според Денков.

ОЩЕ: Денков напомни, че Русия ни обяви за неприятел, каза и за АЕЦ "Белене" и Украйна (ВИДЕО)

Не се обсъжда промяна на данъчната система, т.е. връщане на прогресивното данъчно облагане, подчерта министър-председателят.

ОЩЕ: Държавните пари за 2023 - 2025 година - какво предвижда правителството

Времето си върви, държавният представител в "Лукойл" мълчи: Констатация и от Денков

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес