Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков каза отказали ли са се и други министри от кабинета (ВИДЕО)

12 януари 2024, 12:12 часа • 8804 прочитания

Министър-председателят акад. Николай Денков разкри дали има други министри, които са се отказали от поста си след ротацията. Думите му дойдоха на брифинг в парламента след вчерашното изявление на здравния министър, че няма да заема този пост след ротацията.
"Освен министър Хинков, досега и други министри са казвали, че им е тежко, но никой не е декларирал, че иска да се оттегли", бяха думите на Денков. 

Министър Хинков е свършил доста работа

Според министър-председателят министър Хинков е свършил доста работа. "По отношение на министър Хинков, както и други случаи, показват на колко сериозен натиск са подложени от всички страни, министрите. Всеки от тях, освен че има много работа да свърши, много често са атакувани без да има достатъчно основания", добави още Денков. 

Подходът за ротацията

Министър-председателят поясни, че разговорите за ротацията започват от днес, като те са свързани с принципите, по които ще бъде осъществена тя.

"Един е подходът, който някой може да иска да се смени примерно половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен, а той е да се смени само там, където има сериозна необходимост. Изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден буквално", каза Деков. 

Той подчерта, че в следващите дни няма да коментира имена за министри, които да бъдат сменени. 

"Има още два месеца. През тези два месеца държавата трябва да работи, миистрите трябва да работят на макс. Не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация", добави Денков.

Той подчерта, че с Мария Габриел нямат противоречия по темата за ротацията. Според него въпросът с кой мандат ще се случи ротацията е технически.ОЩЕ: Пеевски: Има всички шансове това управление да изкара цял мандат (ВИДЕО)

В какви случаи би сменил министър?

Денков бе категоричен, че всеки от министрите се справя в много трудна среда. "Може да имам забележки, аз съм ги казвал на министрите, но най-общо казано - всеки един от тях би могъл да продължи нататък и да остане в този кабинет. Въпросът е дали в някои отделни случаи ние може да имаме кандидат, който да се спави по-бързо, по-успешно по някакви причини", добави премиерът.

В тази връзка премиерът коментира и скандалът с поканите за Богоявление и Тодор Тагарев, като според него не може грешка на чиновник, който си е пизнал, да бъде основаие за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции и задачи. 

Денков и Габриел след ротацията

Денков обяви, че все още вървят разговори кой ще поеме външно министерство, което ще остане без министър след като Мария Габриел стане ротационен премиер. Той отговори на въпрос дали ще бъде вицепремиер без портфейл или ще поеме отделно министерство, като каза, че се обсъждат различни варианти.   ОЩЕ: Шенген по суша, бежанци и еврозона: Денков и Габриел с отчет пред депутатите

Асен Василев - вицепремиер?

Той поясни, че идеята асен Василев да бъде включен като вицепремиер,  е дошла от ГЕРБ. "По-скоро въпросът трябва да е към тях. Винаги съм казвал, че това е възможен вариант. Ако той бъде поставен на масата от ГЕРБ няма да възразим. Това, което не бих искал е да се стартират разговорите с промяна на началната договореност", заяви Денков. ОЩЕ: Борисов намекна, че ГЕРБ е "против" Асен Василев да е вицепремиер (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес