Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деница Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

19 декември 2019, 09:00 часа • 2207 прочитания

Деца в България не се отнемат заради бедност. Битовите условия не са основен фактор, става въпрос за ситуации, в които са застрашени здравето и живота на децата и това пречи на развитието им. Това обясни социалният министър Деница Сачева в коментар за оттегления Закон за социалните услуги (ЗСУ).

Тя припомни, че само в 15% от случаите социалните услуги се извършват от неправителствени организации (НПО), тъй като не винаги общините имат ресурса да се справят с тази дейност. Сачева припомни, че става въпрос за услуги в домовете за възрастни хора, дневните центрове за деца с увреждания:

"Това се прави от самите родители и близки на нуждаещите се, които се обединяват в НПО, които в повечето случаи са недофинансирани", обясни Сачева в интервю за bTV.

По думите ѝ се е създала психоза по отношение на отнемане на деца и антисемейни политики, които правителството не възнамерява да провежда. 

Министърът обясни оттеглянето на Закона за социалните услуги с разколебаването на депутатите, макар преди да са подкрепили закона. 

Деница Сачева припомни още, че ЗСУ не се отнася до децата и семейните отношения, които се регулират от други закони, както и че не се въвежда нищо ново относно понятието "дете в риск", освен че от дефиницията се изваждат децата с увреждания. 

Какво точно правят социалните работници може да видите В ТАЗИ СТАТИЯ

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес