Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демерджиев: Очаквам списъкът "Магнитски" да се увеличи

13 февруари 2023, 14:20 часа • 1900 прочитания

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев смята, че списъкът със санкционирани българи по глобалния закон "Магнитски" от страна на САЩ ще бъде разширен. Пред репортери в понеделник той коментира очакванията на вицепрезидента Илияна Йотова под ударите на финансовото министерство във Вашингтон да попаднат още хора заради корупция.

"Моите очаквания са същите. Поставил съм задача на нашите структури да работят в аванс, да имаме напреднала работа във връзка с потенциалните лица, които могат да излязат в този списък", каза Демерджиев.

"Така че такива са и моите очаквания – да се увеличи. Силно се надявам, че преди да излезе следващият списък, ние ще имаме резултати по досъдебни производства, които да касаят лица, които ще попаднат в този списък", коментира още служебният вътрешен министър.

Припомняме, че на 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ вкара нови български попълнения в списъка "Магнитски". Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бившите членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов, както и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Твърденията, че списъкът скоро ще бъде разширен, се увеличават - такова мнение изрази и директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев, който преди дни се срещна с отиващия си посланик на САЩ у нас Херо Мустафа.

Координаторът на санкциите на САЩ Джим О'Брайън пък ще пристигне спешно у нас. Според служебния правосъден министър Крум Зарков това ще се случи още днес.

ОЩЕ: Как ЕС прилага "Магнитски" и защо не се е задействал след новия списък на САЩ?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес