Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демерджиев: Най-вероятно извозването и почистването на дървесната маса в Карловско не са извършени качествено

09 септември 2022, 11:57 часа • 3520 прочитания

Най-вероятно извозването и почистването на дървесната маса в Карловско не са извършени качествено. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти по време на проверката на евентуално извършена незаконна сеч в района на Карлово. 

Още: На хартия няма незаконна сеч, но Явор Гечев ще се качи в Балкана, за да провери

Вътрешният министър увери, че държавата ще направи най-много за гражданите в сравнение с всички други бедствия. "Данните за незаконна сеч дойдоха от населението на пострадалите села. Те твърдят, че е изключително голям обемът на сечта, което поражда съмнение, че този голям обем едва ли е разрешен. Предмет на проверките е и това. Вчера в землището на Каравелово беше извършена такава проверка, целеше да установи дали изсечените количества отговарят на разрешените. Сега тук на място това, което констатираме е, че дейностите по почистване и извозване на дървесната маса, най-вероятно не са извършени с необходимото качество, както изисква нормативната уредба. Целим да установим дали допуснати такива нарушения са повлияли на събитията", каза Демерджиев. 

"Инспектираме на място. С нас са представители на прокуратурата. В зависимост от това дали се натъкнем на данни за извършени престъпления или нарушения - ще се предприемат наказателно-правни мерки или мерки от административно-правен характер", каза Демерджиев Той заяви, че ще направи всичко възможно в рамките на седмица до 10 дни да има резултати. 

"Като представител на прокуратурата не мога да се ангажирам за нещо повече. Това не може да стане за една седмица", каза от своя страна заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той коментира, че тепърва следователите ще извършат оглед на местата, които имат пряко отношение към наводнението.

Той обърна внимание и на друго. "Тук това сечище или подобните, които гледахме, нямат никакво отношение към предмета на разследване, касаещо наводненията. Крайната спирка на колегите заедно с експертите е там, откъдето смятаме, че е започнало всичко. Сечище, подобно на това, като своеобразно дере, където според показания на свидетели, е имало огромна трупна маса, която е направила своеобразен бент, който се е пропукал и е предизвикал първата вълна.Това е водосборният район на реката", обясни прокурорът. 

Той обясни, че ще се изследва всичко - като се започне от това дали дерето е следвало да бъде почиствано, дали правилно е съхранявана дървесината, през това дали е имало необходимост от почистване на речните корита, свършили ли са си работа съответните длъжностни лица, както и дали дружествата, които са извършили сечта, са спазили всички изисквания.

Още: Жандармерията ще пази пострадалите от наводненията в Карлово

Стана ясно още, че е жандармерията присъства в населените места в Карловско, за да бъдат опазени пострадалите домове, като полицейски екипи е имало още от самото начало. 3 екипа на жандармерията ще бъдат дежурни през деня и още 9 екипа ще дежурят във всяко от селата вечерта, въпреки че до момента няма сериозни сигнали за сериозни случаи на кражби и повреждане на имущество.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес