Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демерджиев даде нови подробности за убийството на Къро в ЮАР

04 юли 2023, 08:08 часа • 3220 прочитания

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев очаква контролните органи в ЮАР и в България да дадат отговор защо убийците са си позволили да извършват в къщата на Красимир Каменов-Къро и семейството му и други дейности като са отворени каси и са взети пари. Далеч не смятам, че няма други замесени в убийството, така че истината трябва да излезе наяве. Всички версии трябва да бъдат проведени, дали хора в България имат интерес да се извършват такива действия в жилището на Каменов. Това са стъпките за доверие към правораздавателните и правоохранителните органи, каза Демерджиев в студиото на bTV.

Той посочи, че когато има 95% присъди, които не са ефективни за нелегалната миграция, как да се борим с нея? Той открои и друг проблем – Гранична полиция в момента се управлява от човек, който няма компетенции за нея. Как да се мотивират полицаите, когато твърдим, че не можем да намерим ръководител на Гранична полиция, недоумява Демерджиев. 

Освен това Демерджиев предупредил новия вътрешен министър Калин Стоянов, че една от битките ще е за начина на финансиране на МВР.

По думите му автоматично се повтарят едни бюджети, като индексацията на възнагражденията в МВР следва събитията. Няма как да функционира една система и хората да бъдат мотивирани, като няма увеличение на работните заплати, както и увеличение на допълнителните възнаграждения. Мантрата, че няма пари и че трябва да се гони 3% бюджетен дефицит не може да се прилага за всяка една система в държавата, обясни Демерджиев. 

„Това е първият сериозен тест за министъра и първата му сериозна задача, за да се пребори за бюджета на МВР“, добави Демерджиев. Той допълни, че двете политически партии, които стоят зад кабинета имат противоречие в сектор „Сигурност“. Наследството, което Демерджиев оставил на Калин Стоянов е борбата с нелегалната миграция и наследството е много добро.

Демерджиев няма желание да заема пост в администрацията на президентството и да стане съветник на държавния глава Румен Радев. Той не се е прицелил в нито един пост на държавата. „Не мога и не искам хората да ме оценяват и ако се явява на избори – дали местни или други избори, хората да оценят това, което са видели от моя страна. Аз ще бъда част от обществения живот на Пловдив и смятам да го използвам за благото на държавата“, каза Демерджиев, който не каза директно дали ще се кандидатира за кмет или не.

Той отказа да спекулира с постове, а каза, че неговата роля като общественик ще продължи. Нека да изчакаме събитията да се развият, да дойде съответният момент и тогава да коментираме, не пожела да каже повече подробности Демерджиев дали в крайна сметка ще е кандидат за кмет на Пловдив.

Още: Демерджиев видя връзка между взрива срещу Гешев, убийството на Къро и смъртта на Ангел Христов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес