Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев: Тепърва ще се види дали може да осъдим Газпром

25 август 2022, 08:24 часа • 1759 прочитания

През последните месеци купуваме газ пак от "Газпром", но с 28% по-скъп. Това повтори Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката, като поясни, че дали ще можем да осъдим руския енергиен монополист за спирането на газовите доставки за България от пролетта тепърва ще става ясно. Той начерта за пореден път и схема, с която обясни твърдението си. По думите му през юли цената, на която купуваме синьо гориво, е трябвало да бъде 86 евро. Вместо това обаче страната ни започва да купува газ от румънското подразделение на "Винтерхаус" за 110 евро.

"Тази фирма е 100% собственост на "Газпром" Швейцария. Влизаме в Търговски регистър и от там виждаме, че тази швейцарска фирма е 100% собственост на големия "Газпром" и се представлява от Алексей Милер", обясни Добрев. Всички български граждани плащат тази по-висока цена чрез стоките, твърди бившият енергиен министър.

Според ГЕРБ тези допълнителни пари над цената от 86 евро са отивали за комисионни чрез офшорни сметки. Нямаме доказателства, но търсим такива, подали сме сигнали в компетентните органи, уточни Делян Добрев пред bTV.

В отговор на обвиненията Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви: 

"12 г. ГЕРБ ни лъгаха, че са направили така необходимата диверсификация на доставките на природен газ. Постоянно ни обясняваха, че са я направили, а в същото време се оказа, че България е 100% зависима от един доставчик и това е "Газпром". Ако бяхме изпаднали в ситуацията един от (уж) многото доставчици да спре доставките в момента, нямаше да сме в тази тежка газова криза", добави той.

Сабрутев обясни, че когато ПП са поели управлението зависимостта към "Газпром" е била на 90%.

"Това, което ние направихме, е от много на брой доставчици да започнем да купуваме кризисно, така че да запълним необходимите количества. В България нямаше прекъсване на доставките на газ нито за битовите потребители, нито за бизнеса. Доставките, които осигурихме, бяха на цени по-добре от тези на "Газпром", заяви още той.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес