Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делчев: Ако партиите могат да си имат спонсор, защо ще гледат проблемите на хората

06 юли 2019, 19:30 часа • 6590 прочитания

"Финансирането на партиите е кръвоносната система на демокрацията и затова има основополагащо значение. Взетото от ГЕРБ и ДПС решение за неограничено финансиране от фирми, включително с държавно участие, е направено без допитване до експерти и без оценка на въздействието. То е като да се гаси пожар с бензин, защото ще наруши равните възможности за правене на политика и ще направи партиите изцяло зависими от бизнеса. " Това коментира председателят на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) - Димитър Делчев по време на кръгла маса за партийните субсидии.

"Преди да се променя моделът на финансиране трябва да се постигне обществен консенсус за начина. Липсата на такъв подкопава решението и допълнително срива и без това ниското доверие в политическите партии", каза Делчев. Той допълни, че има десетки основания на този закон да бъде наложено вето, не само заради необмислени законови техники, липса на дебат или адекватна оценка на въздействие, но и поради пълното разминаване на заявените цели с приетите текстове. "С въвеждането на неограничено финансиране от фирмите партиите се превръщат в снимки на търг с явно наддаване", заяви Делчев.

Според него, след като партиите могат да си имат генерален спонсор, защо ще им е да търсят решение на проблемите на хората. По-лесно ще им бъде да прекарат няколко големи сделки през Парламента и така да си осигурят финансиране за следващите избори. Делчев посочи, че ДБГ ще предполежи на депутатите регресивана скала, при която с нарастването на гласовете намаляват парите, които партията получава на глас. По този начин той счита, че хем по-малките ще имат достатъчно средства за развиване на политическа дейност, хем ще се ограничи практиката големите да трупат излишъци, които затварят в банкови депозити. Според него, трябва да се приемат и правила за по-строга отчетност на партийните разходи.

Найден Зеленогорски - заместник-председател на ДБГ - коментира, че големите партии държат да няма субсидии, машинно и електронно гласуване. Той добави, че "това управление трябва да бъде съборено и да има истински честни избори с машинни и електронно дистанционно гласуване".

Александър Сиди определи последните промени като "политически инатлък", който ВМРО не разбира. "Аз съм от тези 4 000 000 българи, които съзнателно не гласуваха на референдума за субсидиите, за да не мине той прага за валидност. Защо никой не зачита нашето мнение, а се акцентира върху тези около 2,5 млн., които казаха "да" на субсидия от 1 лев. При настоящата система годишната субсидия ще покрие наема на офисите на ВМРО само за три месеца", посочи той. Според него ГЕРБ са променили закона на инат, което изглежда все повече като наказание към БСП и по-малките партии.

Ваня Нушева беше категорична, че трябва да има баланс между публичното финансиране, членския внос и частното финансиране. Грешка е, че Сметната палата все още няма правомощията да извършва ефективен контрол на приходите и разходите, а не просто проверка по документи. Тя подкрепи идеята за регресивна скала за субсидиране и предложи да се увеличи публичността на финансирането, за да се позволи външен контрол върху партиите.

Първан Симеонов заяви, че мнението на хората е, че партиите са зло. Ангажимент на властта е да измисли начин да ги лекува. "Тя е длъжна да чуе мнението на тесните специалисти, което не беше направено", добави Симеонов.

Според Даниел Смилов пък намаляването на субсидията на 1 лев обслужва тактически съображения - да остави опозицията и по-малките партии в тежко финансово положение преди местните избори. Вместо да се търси антикорупционен ефект при промяната на модела на финансиране, с последните промени ще се постигне точно обратното - корупцията под формата на дарения от корпорации ще стане напълно легална.

Арман Бабикян заяви, че никой не мисли за един от най-големите проблеми в партийния живот - липсата на равен достъп до медиите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес