Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата инвалиди остават на улицата, навършат ли пълнолетие

19 януари 2015, 11:02 часа • 18997 прочитания

18-годишно момиче, инвалид може да остане без дом. Надка Йорданова от старозагорското село Петрово е настанена в приемно семейство. След навършване на пълнолетие обаче тя трябва да бъде изведена от него, съобщи БГНЕС.

Приемната майка на момичето е категорична, че ще продължи да се грижи за нея, независимо от всичко. Жената призова за промяна в законодателството, за да може деца в неравностойно положение да получават грижи в семейна среда и след навършване на 18 години.

Татяна Ганева е бивш работник в Дома за деца с умствена изостаналост в село Петрово. Преди 4 години спонтанно решила да стане професионален приемен родител. И имала смелостта да вземе за отглеждане 14–годишната тогава Надка, която била напълно неподвижна и с дълбоко умствено изоставане.

От самото си раждане детето е на отглеждане в дом. Проблемите за Татяна започнали през месец март, когато Надка навършила 18-години и приемната майка получила Заповед за извеждане на детето. С тази заповед Татяна получила и още две – за спиране на добавките за инвалиди и издръжката на детето. Тя каза, че това е немислимо, тъй като Надка няма близки, дори не може да попълни сама един документ.

Жената е категорична, че ще продължи да се грижи за момичето, въпреки че това й коства както средства, така и денонощни грижи. Приемната майка заяви, че трябва да има промяна в законодателството, защото подобни на нейния случай има много.

В момента, за да си осигури доход, Татяна Ганева е станала и приемен родител на 10-годишно дете с умствена изостаналост. Жената каза, че единствено иска сигурност за двете си момиченца.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес