Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДБГ обвини Ананиев в предварително планиран натиск

12 май 2017, 15:12 часа • 1419 прочитания

Движение "България на гражданите" категорично отхвърли твърденията на бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, че над 100 човека напускат партията.

Тази сутрин в ефира на bTV Ананиев каза, че след неговото и напускането на Антони Тренчев над 100 човека са напуснали ДБГ.

Изпълнителното бюро на движението обаче нарече това "фалшива новина, опорна точка и част от предварително планиран натиск". Според партийците зад внушението за напускащи членове стоят политически и задкулисни интереси. "Натискът е знак, че политическите цели на ДБГ не съвпадат с целите на статуквото", категорични са от ДБГ.

От там уточняват, че въпреки атаките, партията продължава уверено курса си против чистата мажоритарна система с гласуване в два тура, за приемане на антикорупционен закон, за продължаване на съдебната реформа без имитации, за повишаване сигурността и доходите на гражданите, за обещаното увеличение на заплатите на учителите и считаме за легитимни само тези цели. 

"От началото на годината в ДБГ са постъпили нови заявления за членство в партията от организациите ни в областите Кърджали, Благоевград, Враца, Сливен, София област. Присъединяващите се нови членове са предимно млади хора, професионалисти, студенти, хора от малкия и среден бизнес, за доверието на които ние се борим само с честни средства", пишат още от партията.

Actualno.com се свърза с Димитър Танев, който е член на Изпълнителния съвет на партията. Той обяви, че е бил силно огорчен от решението на двамата бивши депутати. "Съвсем нормално е в политическия живот едни хора да идват, други да си отиват. Това си е тяхно решение", каза той, допълвайки, че странното в случая е начинът, по който Ананиев и Тренчев са решили да напуснат.

"Странно е само, че толкова шумно го правят, сигурно за да фокусират вниманието върху себе си", добави той.

Относно информацията за напускащи партията 100 човека, Танев заяви, че "няма такова нещо". "Нищо необичайно не се случва. В годините сме показали, че можем да печелим, можем и да губим. Когато има вятър, всеки може да се прави на ветроходец, но като няма – трябва да гребеш", допълни той.

Той отдаде твърдението на Ананиев на неговата неопитност. "В политиката, ако искаш да останеш дълго време, се цени коректността, последователността и предсказуемостта. Политиката е отборна игра", категоричен е Тенев. По думите му ако един политик тръгне в самостоятелни акции - може да спечели само поява по телевизията за 10 минути.

На въпрос дали двамата бивши депутати ще търсят изграждане на нов политически проект, Танев заяви: Нека бъдем реалисти. Вижте тежестта на всеки и ще бъде излишно да се говори в тази посока.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес