Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДБГ: България изпълнява критериите за Шенген, но има двойни стандарти

06 октомври 2015, 17:30 часа • 2731 прочитания

Правителството да продължи да настоява за българско членство в Шенген - България изпълнява критериите и двойни стандарти в сигурността на Европа са неприемливи. Това се казва в позиция на "Движение България на гражданите" по повод отлагане на решението на поетапното приемане на България в Шенген.

Във връзка с отлагането на поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, което се очакваше да бъде част от дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, „Движение България на гражданите”, като част от Реформаторския блок, възразява срещу липсата на единодушие на страните-членки. Смятаме, че това е проява на политическо късогледство в този критичен за Европа момент, когато Съюзът повече от всякога се нуждае от лидерство.

"Оценяваме усилията на българското правителство в последната една година, особено на вицепремиера Кунева, да се осигури положително становище на страните членки за приемането ни в Шенген, като политически ефективни. За една година броят на държавите, противопоставящи се на българското членство, беше сведен от седем на една.

Категорични сме, че в контекста на бежанската криза, България трябва да има достъп до информационните системи на Шенген.

Очакваме партньорите ни от Европа да направят решителна лидерска стъпка и да предприемат действия за разглеждане на Решение за приемаеато на България в Шенген още през месец декември 2015 г. ДБГ настоява Народното събрание да излезе с нарочна декларация по тази ключова за страната ни политика.

Категорично настояваме да се прекратят започналите днес опити на опозиционните политически сили да извличат евтини политически дивиденти от ситуацията и да я използват за дребни политически нужди, като напомняме, че членството на България в Шенген касае сигурността на българските граждани в тази напрегната международна обстановка, а да служи на тази сигурност е основен дълг на всяка политическа сила в България, претендираща да е демократична", се казва още в позицията.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес