Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даваме 150 млн. лв. за 3 години за председателството ни на ЕС

06 април 2017, 09:30 часа • 1369 прочитания

Научих за този законопроект след като беше качен на сайта за обществено обсъждане. Факт е, че вчера министърът на правосъдието свали законопроекта. В рамките на служебното правителство темата не е повдигана. Ако беше минало на междуведомствено обсъждане, със сигурност всяко едно от министерствата щеше да даде своето становище.

Това заяви служебният вицепремиер по подготовката на председателството ни на Европейския съвет Деница Златева по скандала със законопроекта за задължителна уседналост на българските граждани в чужбина, която трябва да имат, ако искат да гласуват на президентски и/или парламентарни избори. Златева обяви, че е научила за законопроекта от медиите.

Постановление 208 на Министерски съвет

Отмяната на постановлението 208 е заради това, защото е неработещо. В него липсват ясните критерии за интеграция. Ние сме поели ангажимент за предложения за критерии и ново постановление, стана ясно от думите на Златева. Отговорност е на това правителство да предложи ново постановление с всички критерии в него. В рамките на една седмица ще качим нашето ново постановление, отбеляза още Деница Златева в ефира на БНТ.

Председателството ни на ЕС

Имаме гласуван бюджет и вчера разпределихме още 37 млн. и още 9 млн. за командированите служители. Има необходими изисквания от различните институции по отношение на сигурността, изгражденето на Международния пресцентър, ремонтни дейности и други. Оценката по целесъобразност ще я вземе следващото правителство. Ние имаме гласуван и приет бюджет от около 150 млн. Ще успеем да се вместим с тези пари за трите календарни години. За нас е първо председателство и е нормално да се получат разминавания между планирани средства и фактически необходими, смята Златева.

Около 70 млн. евро струва едно председателство на ЕС и нашето не е най-скъпото от страните членки, стана ясно от думите на служебния вицепремиер. Нашият бюджет е от 150 млн. лв., тъй като в него влизат належащи ремонти на сгради. Около 30 млн. лв. ще са необходими тази година за председателството за осигуряването на сигурността, видеонаблюдението, ремонтът на НДК, уточни Златева.

Опитахме се да финализираме всички изисквания по отношение на сигурността, на пресцентъра, предоставяне на информация, готов е работният проект за текущия ремонт на НДК. Активизирахме дейността по отношение на по-добрата координация на отделните институции. Техническото задание е готово, ние пускаме обществените поръчки. Няма да има обществени поръчки с пряко задаване, всички обществени поръчки ще бъдат пускани по открита процедура. Културната програма беше изключително изостанала, но започнаха вече активните политически консултации между държавите, които ще председателстват ЕС, разкри подробности Деница Златева.

Две събития предвождат нашето председателство: едното е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Втората линия е целият дебат за бъдещето на Европа. Председателството ни е национален приоритет, категорична е Златева. Не на последно място по важност е политическата подготовка. Трябва да бъде определен министър или заместник-министър, който ще представлява Съвета. Трябва да бъде избран говорител на председателството и този човек трябва да е изключително добре подготвен, посочи още Деница Златева. По думите й е много важно да изведем в националната програма на председателството един или два приоритета, които да са изключително значими за страната, и те да бъдат припознати от българското общество.

По отношение на културната програма на председателството на ЕС ще има събития в София и други градове, както и в неевропейски столици, лаконично отбеляза служебният вицепремиер.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес