Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дарителите за местните избори - малко на брой, поне официално

13 октомври 2015, 08:00 часа • 3648 прочитания

Постната кампания за местните избори явно влияе и на дарителите или поне така излиза от електронния регистър на Сметната палата. Там, до 30-ти септември, трябваше да се регистрират дарителите на местните избори. Ако след тази дата има нов дарител, той също трябва да бъде вписан.

Към момента електронният регистър съдържа информация за едва десетина дарения за трима кандидати, като данни за ГЕРБ, БСП, "Атака" и други водещи партии изобщо липсват, информира "Сега".

От справката става ясно, че 4 дарения по 10 000 лв. е получил кандидатът на Реформаторския блок за кмет на столицата Вили Лилков. Сред спонсорите е Никола Николов, който е бивш депутат и една от "легендите" на СДС отпреди 20 години, добил популярност като лидер на кръга "Агнешки главички". Другите дарители са Златко Николов, Милчо Благоев и Николай Козанов. Най-много дарения е декларирал независимият кандидат-кмет на Неделино Боян Кехайов, който е зам.-директор на ОДП Кърджали - 9 по 1000 лв. 1000 лв. има вписани и за Стефан Михайлов, който участва на кметския вот във Велико Търново чрез движение "Царевград за Велико Търново". Той пък е шеф на местния клон на НАП. Декларирани са и 10 лв. от името на велинградската общинарка Дияна Кехайова с цел разкриване на сметка за коалиция "Бъдеще за община Велинград".

Таванът на даренията е 10 000 лв. Участниците във вота са длъжни да подават информация до 24 часа на 24 октомври.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес