Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС са пратили на парламента доклад за "Исторически парк"

19 юли 2024, 14:52 часа • 2167 прочитания

ДАНС са пратили на парламента доклад за "Исторически парк". Това обяви председателят на Временната комисия по темата Цвета Рангелова в началото на нейното заседание. 

Дневният ред на комисията включваше изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, но председателят на комисията уточни, че от агенцията е постъпил доклад в секретно деловодство, който е на разположение на депутатите. 

Част от гостите не се явиха

Комисията трябваше да изслуша още изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов вътрешния министър Калин Стоянов, главния секретар на МВР, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, но те не се явиха на заседанието.

КФН се съмнява в измама при продажбата на акции на "Исторически парк"

Все пак се състоя едно от изслушванията, а именно на изпълняващият длъжността заместник-председател на КФН Петър Делепов. Той уточни, че комисията се съмнява в измама при продажбата на акции на "Исторически парк" на трети лица, като за целта през юли 2019 г. комисията е подала писмена информация до главния прокурор. Това обаче не е първият сигнал до прокуратурата. Данните са предоставени на Апелатвина прокуратура - Варна през 2021г., а след това и на Окръжния следствен отдел към Областна прокуратура град Варна 2022 г.

"Ивелин Михайлов твърди, че има над 1000 акцинери, в търговския регистър са трима. Предположенията на комисията са, че всъщност последващите продажби на акции са вторична продажба на съществуващите акции, т.е. инвестицията не се увеличава капиталът на дружеството. Съмненията на комисията са, че лицата са въвеждани в заблуждение относно това, че всъщност те не увеличават със своите вложения и своите акции капитала на дружеството, а всъщност закупуват акции от вече съществуващи акционери. Те няма как да добият тази доходност на дружеството, която се обещава", коментира Джелепов. ОЩЕ: Скандал между псевдожурналист и депутат в комисията за "Исторически парк"

Целта на комисията

Временната комисия беше създадена по предложение на трима бивши депутати от „Величие“. Целта на комисията е да провери „всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в село Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане. ОЩЕ: Големият проблем на "Исторически парк": Разказват "опарени инвеститори"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес