Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС даде данните за доставки на газ от "Булгаргаз" на прокуратурата

22 юли 2022, 09:56 часа • 2536 прочитания

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД.

Материалите са събрани след подробна проверка, извършена от служителите на ДАНС относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД".

От ДАНС подчертават, че ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, "които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни", ще бъдат взети допълнителни мерки.

Припомняме, че в началото на тази година енергийният министър Александър Николов заяви, че "Булгаргаз" ще бъде проверен, защото има информация, че дружеството е изнасяло газ от хранилището в Чирен до Румъния на по-ниски цени. 

По-късно от "Булгаргаз" заявиха, че нямат нищо против проверката на институциите, защото чрез нея ще се установи истината по редица въпроси. Но по принцип продажбата на газ в края на зимата на по-ниски цени не е необичайна, защото има свободни количества, които иначе няма да се използват.

През последните дни имаше твърдения, че българските власти използват официални руски представители на "Газпром" за закупуване на руски газ. През 2012 г. българската държава взе решение за премахване на посредниците при доставката на газ за страната ни, припомня БГНЕС.

ОЩЕ: ДАНС и ГДНП влязоха в "Булгаргаз"

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес