Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниел Вълчев одобри преместването на Бюрото за защита

18 септември 2021, 10:33 часа • 2873 прочитания

Бившият министър на образованието и настоя декан на Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев определи като правилна стъпка преместването на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор в Министерство на правосъдието. 

„Исторически това бюро е било в Министерство на правосъдието. Това е важна промяна, защото показва, че се стремим да направим възможностите съизмерими“, коментира пред БиТиВи Вълчев. 

По думите му когато бюрото премине към министерството по този начин прокурорите ще бъдат в много по-добро положение, ако искат да ползват защитен свидетел.

„За първи път сме изправени пред избори, в които едновременно избираме парламент и президент. Това е като да избираме едновременно треньор и национален отбор по футбол“, заяви Вълчев по отношение на предстоящите парламентарни и президентски избори, които ще се проведат на една дата - 14 ноември. 

Според него е добре да не се издигат тежки партийни кандидати, а да се направи граждански дебат затова къде се намира България в този доста бързо променящ се свят. 

Относно предстоящия политически проект на бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, Даниел Вълчев отбеляза, че те вероятно имат място в политическия живот, но той не смята, че са най-успешните министри от служебния кабинет. Вълчев смята, че по-успешните министри в служебния кабинет на Румен Радев са Янаки Стоилов и Гълъб Донев. 

Прочетете още по темата: Проф. Вълчев: Положението не е толкова драматично, не сме във война

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес