Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов за коронавируса: За някои групи са оправдани по-рестриктивни мерки, внимавайте какво пишете във Facebook

19 март 2020, 08:39 часа • 10295 прочитания

Да, налага се. Така правосъдният министър Данаил Кирилов подкрепи главния прокурор Иван Гешев за по-строги мерки заради коронавируса.

Кирилов смята, че засега има известно овладяване, но сме още в подножието на "големия скок на кривата". Министърът обаче не пожела да коментира какви още мерки следва да се въведат – например да има ли вечерен час и ограничаване на пътуванията вътре в България.

На въпрос на БНТ какво правим с ромите (бел. ред. - не беше използвана думата "роми", а изразът "определени социални групи"), отговорът беше, че българинът показал способността си да се дисциплинира, когато е необходимо, но имало и групи, които по-трудно го правели. "Оправдани са и по-рестриктивни мерки", каза Кирилов по адрес на ромската общност.

Министърът обаче каза, че Законът за извънредното положение не урежда нови епидемиологични мерки – това ще го решава здравният министър. Няма в закона да изброяваме всички действия, които са забранени или разрешени, уточни Кирилов. Според него, и досега здравният министър можел да действа по здравния закон със заповеди.

На въпрос какви права губим като граждани в извънредното положение, Кирилов посочи правото на движение. "Определено смятам, че други права не се засягат", обясни той.

Попитан специално за т.нар. фалшиви новини и въпрос дали някой пише нещо невярно във Facebook, Кирилов отвърна, че би следвало разпространение на невярна информация да се инкриминира. Министърът напомни случая с Таско Ерменков и фалшивата информация за отровена вода от язовир "Искър", по която от ГЕРБ сезирали прокуратурата, но нищо не последвало за Ерменков (бел.ред. - той се извини). Би следвало всеки да се въздържа да разпространява информация, която може да предизвика страх и безпокойство и не е проверена, обясни министърът.

За предложените глоби за лекари и медицински работници, ако откажат да помагат на болни от коронавирус без основателни причини, Кирилов отговори, че има настроение сред всички партии това да отпадне, но го нямало в официалните предложения. Той настоя, че предложението касае само случаи, при които са налице всички обективни предпоставки да се работи безопасно.

Предвидили сме да няма запори за физически лица на банкови сметки – такива, които служат за издръжка и такива, които са от трудови доходи, посочи правосъдният министър.

Кирилов каза и, че 2 седмици преди извънредното положение била направена организация в затворите. Имало съмнения за 4 случая, защото затворниците работели на външен обект, но вече е минала повече от седмица и случаите "не се потвърдиха", по думите на министъра. Той каза и, че в затворите наказанията се изтърпявали по принцип "в условия на карантина".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 март"

"Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес