Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов: Трябва да има съкратено съдебно следствие

05 септември 2019, 13:05 часа • 4454 прочитания

Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които предвиждат запазване на института на съкратеното съдебно следствие, но и отговорят на обществените нагласи за увеличение на наказанието при умишлено убийство или тежка телесна повреда, предаде БГНЕС.

Темата стана дискусионна след тежките криминални деяния от това лято, които отново повдигнаха въпроса дали съкратеното производство води до занижени и несправедливи наказания за извършителите на престъпления.

От ГЕРБ целят хем да запазят възможността за бързина при провеждането на съдебния процес, хем да дадат на съда право на преценка при определяне на наказанието.

„Законопроектът е разработен от Съвета по законодателство в Министерство на правосъдието. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на досегашните законодателни предложения. Нашият фокус е върху материалното право. Ние потвърждаваме нашата увереност, че в българското наказателно право и производство трябва да има съкратено съдебно разследване“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той е категоричен, че институтът на съкратеното следствие работи спешно във всички модерни правни системи.

„Нашата резерва, с оглед обществената реакция, касае една от последиците на това съдебно производство – определянето на наказанието. В тежки случаи, когато умишлено е нанесена телесна повреда, извършено е убийство, блудство или изнасилване да не може да се прилага облекчаването на размера или вида на наказанието“, уточни правосъдният министър.

На по-различно мнение са от БСП. Те също са подготвили свой законопроект, който предвижда да няма съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание в случаи на убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди.

Припомняме, че институтът на съкратено съдебно следствие бе въведен през 2006 г., а неговата единствена цел е да доведе до ускоряване на наказателното производство. То може да премине под формата на две различни процедури, едната от които предвижда редукция на наказанието. Тя е обвързана с признаването на фактите и съгласието на подсъдимите съдът да не събира доказателства за тях.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес