Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов: Няма увеличение на заплатите на висшите магистрати

01 април 2016, 08:07 часа • 1901 прочитания

Няма увеличение, ние отменихме един от видовете допълнително възнаграждение – участието в комисии, в размер от 1000-1200 лв. Сумарно размера остава същия, няма твърденото увеличение. Това заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов относно повишаването на заплатите на висшите магистрати.

Според него това е законово решение и то трябва да е принципно. Не трябва да обвързваме оценката с решението по закон. Ние една система която е независима и един орган който следва да я управлява. Не може да оставим членовете на ВСС да получават по-ниски възнаграждение от председателите на апелативните съдилища, допълни още Кирилов пред bTV.

По думите му "сега с измененията в Конституцията дадохме още 1/3 повече правомощия, задължения на членовете във ВСС." Той поясни, че логиката е да се гарантира независимостта им, като предпоставка – след като държавата дава най-високите заплати в несравнима база с всички други длъжности, два пъти повече от депутатските и вероятно от тази на премиера. Кирилов обясни, че основната база за конституционните съдии е средното аритметично между заплата на президента и на председателя на НС и  90% от това средно аритметично.

"Да високи са, но заплатите в съдебната система по принцип са високи. Нищо не сме вдигнали и не е добре така да се говори. Бъркате база с най-големият процент за прослужено време. Чисто математически нямаме промяна на резултата", уточни депутатът.

Данаил Кирилов обясни, че е бил поставен следният аргумент - "да не отиват в кафето отсреща и да взимат нерегламентирани възнаграждения, да имат стимула да си пазят основната заплата от 7000 лв."

Според представителя на реформаторите Антони Тренчев повишаването на заплатите е нелогично. Според Тренчев е много важно "какво послание даваме ние в обществото, даваме лош знак в обществото. На хората е много трудно да им обясниш това, там непрекъснато има скандали.

Ние стимулираме някой да работи по-добра като предварително му вдигаме заплатата, според мен това е погрешния подход, допълни още Тренчев.

Кирилов опонира на думите му като заяви, че това е зле насочен популизъм: "Този стандарт в съдебната система е създаден през последния четвърт век, това ни е държавността, правосъдието."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес