Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дадоха ход на проектите за повече справедливост в наказанията при тежки престъпления

18 септември 2019, 20:30 часа • 2191 прочитания

Правната комисия на парламента прие за първо четене четирите законопроекта, предвиждащи ограничаване на съкратеното следствие за тежките престъпления и съответно – на възможността за автоматично намаляване на наказанията. Проектите на БСП, ВМРО и Воля предвиждат това чрез промени в Наказателно процесуалния кодекс, докато този на ГЕРБ – чрез промени в Наказателния кодекс.

„Дали промени в НПК или НК - категорично – да“, заяви при обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров. „Предлаганото ограничаване на приложното поле на съдебното следствие категорично трябва да бъде прието“, заяви той и подчерта, че има натрупани случаи, които показват несправедливостта на сегашната разпоредба.

„Трябва да изберем бърз срок или чувство за справедливост. В Наказателния процес трябва да се дава баланс между тези две ценности. В конкретния случай обаче не ги дава . Трябва да предпочетем по-високата ценност – справедливостта“ , подчерта Цацаров.

Той заяви категорична подкрепа за трите законопроекта - на БСП, ВМРО и на Воля, които по същество са идентични. „Ние предлагаме да възприемете становището, което предлагат те - съкратено съдебно следствие да не се прилага при причиняване на смърт и тежка телесна повреда. Това е радикалният подход“, посъветва главният прокурор депутатите от комисията.

Като допълнителен аргумент Цацаров отбеляза, че промяната в НК ще постави въпроса за по-благоприятния наказателен закон – ще се окаже действащият, който трябва да бъде прилаган по висящите производства. По този въпрос правосъдният министър Данаил Кирилов заяви: "Действително сме в риск съдът за един период от време да бъде в ситуация да съобразява кой е по-благоприятни закон. Нека го съобразява. Това ще е кратък период, а вие като законодатели решете въпроса – като ограничите хипотезите“.

В хода на обсъждането, от страна на ВКС изразиха резерви по трите проекта за промени в НПК, че с предлаганите промени ще  задължат съдилищата да проверяват пълния обем доказателства. "Ако бъдат приети трите законопроекта, независимо, че не изискват преки финансови разходи, трябва да се отчете, че в процеса на разглеждане на делата ще бъдат правени многократно по-високи разходи", отбеляза Галина Тонева от ВКС. Тя изрази и съмнения доколко чувството за справедливост ще бъде възстановено с предлаганите текстове. "Това е субективно чувство. Пострадалите винаги ще бъдат недоволни, независимо от присъдата, защото тя никога няма да е достатъчно сурова и справедлива", добави тя. 

Дискусията премина в присъствието на пострадали от съкратеното следствие близки на потърпевши и жертви на тежки посегателства.

Ще има и гражданско неподчинение, ако не се приеме закона, заяви Милка Георгиева, държейки снимката и раничката на малката Кристи. "Искам доживотна присъда без право на замяна на Мартин Трифонов от Сливен, който уби Кристин Георгиева - тя щеше да бъде първи клас, а не прекрачи първия учебен ден. Донесох подписката в раничката й, за да видите вие и да съчувствате. Искам възмездие и справедливост", заяви тя.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес