Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Юлиян Войнов: Сега е времето да се прояви политическа отговорност и страната да започне да прави правилните действия (ВИДЕО)

09 май 2023, 17:35 часа • 5189 прочитания

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Бизнес клуб" Георги Найденов ни среща с д- р Юлиян Войнов – финансист и икономист с дългогодишен опит във финансовата и банковата сфера, както и в държавни и частни аналитични институции и организации. Има магистърска степен (MSc) по икономика от Университета на Манчестър. Доктор е по икономика и е хоноруван преподавател в Стопанска академия – гр. Свищов.

Д-р Юлиян Войнов казва, че България е в сравнително благоприятна ситуация, защото държавният ни дълг е много малък. Според икономиста, ако искаме България да върви с нормални икономически крачки не само към Еврозоната, Шенген и т.н., но и да вкараме финансите на държавата в една регулируема рамка, 2023 година е изключително важна. „Възможността тази година бюджетният дефицит да бъде вкаран под 3% е абсолютно реализуема, тя е дори видима в документите, които излизат от Министерството на финансите, единственото, което в момента е под въпрос е политическата воля на партиите в Парламента.“

Според Юлиян Войнов, ПП ГЕРБ би могла да състави например експертно правителство, независимо дали като предложеното от ПП "Продължаваме промяната" или с някакви промени, което би получило подкрепата на двете най-големи политически сили и което да извърши някакви смислени законодателни изпълнителни действия: "Ако това не се случи обаче, ние тръгваме на нови избори, където отново започва партийната аритметика да работи, което в никакъв случай не е добре за България".

"В момента е времето да се прояви политическа отговорност и страната да започне да прави правилните действия", каза д-р Войнов

Целият разговор на Георги Найденов с д-р Юлиян Войнов можете да гледате във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес