Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветелина Пенкова e преизбрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент (СНИМКИ)

18 октомври 2024, 11:32 часа • 325 прочитания

Евродепутатът Цветелина Пенкова постигна поредна победа в новия мандат на Европейския парламент.

Тя активно помогна отново да бъде създадена Група за подкрепа на ядрената енергетика и определи ключовите ѝ приоритети за новия законодателен мандат.

Групата беше първоначално създадена през 2021 г. и обедини евродепутати от различни политически семейства от няколко държави. За момента в нея членуват евродепутати от Франция, България, Холандия, Белгия, Словакия, Швеция, Словения и Чехия, но през този мандат се очаква към нея да се присъединят и представители на други държави.

Още: Цветелина Пенкова: С гласуването си гражданите показаха, че искат политики с реална стойност

„Тази група изигра ключова роля за постигане на успехите, с които можем да се похвалим в периода 2019 г. – 2024 г.. Благодарение на съвместните ни усилия успяхме да признаем ядрената енергетика за зелена и устойчива и да я включим в списъка със стратегически технологии в Плана за реиндустриализация на Европа. Очаквам в настоящия мандат да продължим да работим активно за предоставяне на европейско финансиране за сектора.“, заяви Цветелина Пенкова.

Амбицията на групата е да продължи да си сътрудничи с т.нар. ядрен алианс, който обединява почти половината държави членки в Съвета на ЕС. Със съвместни усилия тези две инициативи имат за цел да укрепят и засилят ролята на ядрената енергетика в новия мандат на европейските институции.

Още: Цветелина Пенкова: Ще продължа да се боря за правата на хората с увреждания на национално и европейско ниво

На първото си заседание за новия политически сезон групата призовава бъдещата Европейска комисия да поеме ясни ангажименти към развитие на ядрения сектор в Европа и изведе 5 основни приоритета за бъдещата си работа:

1. приемане на ясен план за действие за ядрена енергия (PINC);

2. достъп до публично и европейско финансиране за ядрени проекти;

3. насърчаване на европейската ядрена индустрия чрез новосъздадения Европейски алианс за малки и модулни реактори;

4. справедливо третиране на ниско-въглеродния водород, произведен от ядрена енергия;

5. засилване на мерките за нови умения, научни изследвания и иновации в ядрената сфера.

Декларацията, която съдържа тези пет основни приоритета, ще бъде изпратена до председателя на Европейската комисия и до кандидата за комисар по енергетика.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес