Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветанов внуши, че Радев е корумпиран заради "Грипен"

22 декември 2018, 10:10 часа • 23204 прочитания

F-16 е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защитата на националната сигурност, както на България, така и при участието ни в съвместни операции с други държави членки на НАТО." Това каза в сутрешния блок на bTV заместник-председателят на управляващата партия - Цветан Цветанов по отношение на сделката за нов изтребител.

Цветанов внуши, че държавният глава Румен Радев е корумпиран заради "Грипен", отговаряйки на въпроса на водещата Жени Марчева, в какво той обвинява Радев, посочвайки че в Словакия е имало протести за съмнение в корупция, свързани с "Грипен". "Тогава словашкото правителство отмени това си решение и в момента финализират сделката за F-16 със САЩ. Нека всеки сам си направи анализи и изводи защо президентът Радев е толкова голям защитник през цялото време и как приключиха сделките в Чехия и Унгария. Не ми вменявайте подобни думи. Аз само казвам какви са фактите и обстоятелствата по сделките в Чехия и Унгария, където имаше много съмнения за корупция и непрозрачност", каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ.

Той уточни, че в момента процедурата отива към финалната си част и е убеден, че в българския парламент ще бъде проведен "достоен дебат", за да се вземе най-правилното решение.

Не се нарушават права на задържани с новия закон

Относно изменението на НПК, чрез което може да се забрани оповестяването за задържане на лица, в срок до 48 часа ако са пълнолетни и до 24 часа, ако са непълнолетни, Цветанов увери, че няма нарушаване на защитата на задържаните.

"Има само частично ограничаване за уведомяването, но то е свързано с това, когато прокурорът прецени, че има достатъчно доказателства по оперативни информации, че може действително да бъде осуетено разследването или да бъдат заличени някои от доказателствата", обясни Цветан Цветанов. Именно затова няма да се съобразим с ветото на президента Румен Радев, което е 12-то по ред, обеща той.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес