Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветанов иска детектор на лъжата за срещи на Борисов с руснаци, подозирани в раздаване на подкупи за "Южен поток"

11 юли 2022, 15:44 часа • 6460 прочитания

Госпожо Петкова, защо не отговорихте с "да" или с "не", на въпроса на Георги Любенов в сутрешния блок на БНТ, в неделя (10 юли), правили ли сте такива срещи? Такъв въпрос постави бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов към Теменужка Петкова, дългогодишния енергиен министър от времето на Бойко Борисов.

За какво става въпрос? Преди седмица, в предаването "Лице в лице", Цветанов посочи, че "Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов" си позволявали да се срещат с руски граждани, включени в санкционния списък на ЕС "още по времето, когато с Руската федерация се работеше нормално". Цветанов обясни, че срещите били с Александър Бабаков и Александър Воробьов - хора, влезли в забранителния списък на ЕС заради анексирането на Крим.

Още през 2017 година неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал за Бабаков и Воробьов. Бабаков е специален пратеник на Путин и руски депутат, а Воробьов е сътрудник на Бабаков. СГП започна проверка, че Бабаков е предлагал подкуп за "Южен поток" и вече 5 години не се чу нищо повече по въпроса.

ОЩЕ: САЩ повдигнаха обвинения на руски депутат и двама негови сътрудници за прикрита пропаганда

"В подкрепа на думите си съм готов да се явя с всеки един от вас, поотделно, на детектор на лъжата и истината ще излезе. И то не защото е важно кой говори небивалици, а защото е в интерес на обществото и прозрачността да се разбере при какви условия се е договарял българският държавен интерес", заявява сега Цветанов в задочен отговор към Петкова.

Изрично Цветанов иска да бъде показана Пътната карта на "Турски поток". Той показа и запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), адресирано до служебния енергиен министър Андрей Живков по темата. В питането става въпрос за "Меморандум/пътна карта" за развитието на българската газопреносна мрежа, като документът е подписан на Икономическия форум в Санкт Петербург от Петкова и "Газпром", според Цветанов. Той иска достъп до документа. Съгласно отговора, такъв документ в енергийното министерство не се съхранява.

"Нека да я видим и да преценим сами. Нека тогава самата тя, публично да покаже Пътната карта, за да види цялото общество, по какъв начин е защитен неговият интерес, с прокарването на транзитна тръба, която по никакъв начин не осигурява нито диверсификация, нито газ за българските потребители, а напротив ще използваме в пъти по-скъп газ по ред други причини" - с тези думи Цветанов отново адресира Петкова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес