Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК съобщи кои ще са номерата за преференции на предстоящите евроизбори

19 април 2019, 05:50 часа • 20041 прочитания

Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината за евроизборите на 26 май. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от "24 часа".

На тези избори номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа. Това е така, защото бяха приети промени в Изборния кодекс с цел да не може да се повтори феноменът 15/15 - да бъде гласувано за кандидат, вместо за партия, както се получи в случая с евродепутата от БСП Момчил Неков.

Жребият за номерата на регистрираните 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета ще се изтегли на 24 април (сряда). До 23-и те трябва да регистрират кандидатските си листи. Предизборната кампания започва на 26 април, напомни Андреев.

На сайта на ЦИК вече всеки може да направи проверка дали личните му данни са използвани от някоя от регистрираните партии и коалиции. А председателките на ЦИК и на СЕМ Стефка Стоева и София Владимирова подписаха вчера споразумение за мониторинг по време на кампанията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес