Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК обяви къде се пазят машините за гласуване

02 октомври 2024, 08:57 часа • 322 прочитания

Мястото, където ще се съхраняват машините за гласуване е същото - един частен склад. От началото на 2021 г. въз основа на покана на Министерски съвет към ЦИК е направена проверка и те са там. През лятото на 2024 г. ЦИК е получила информация от Министерски съвет, че отделните министерства не разполагат със свободен имот, който да бъде предоставен за съхранението на машините. 

Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в ефира на bTV. 

Още: ЦИК отрече твърденията за нов скандал с машините заради хартията

Как ще гласуваме на изборите?

Нейкова обясни, че бюлетината за гласуване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е същата като на предишните избори. Общо 28 партии и коалиции ще участват на изборите, един независим кандидат от Плевен и квадратчето "Не подкрепям никого". Електронната бюлетина ще е на 2 или на 3 страници. 

Малко над 30 000 заявления са подадени за гласуване от българските, живеещи в чужбина. 

Нейкова добави, че държавата трябва да намери решение за съхранението на машините за гласуване, а не да се възлага на ЦИК да сключва договори за наем.

Камелия Нейкова увери, че няма да има проблеми с машинното гласуване на изборите. Хартията напълно отговаря на изискванията за машинно гласуване, а всички други въпроси свързани с въпросния технически детайл - към печатницата на БНБ. 

Още: "Топли френски отношения": Пеевски свърза председателя на ЦИК с бивш военен министър и партия СБОР (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес