Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК намери обяснение за множеството сгрешени протоколи

03 април 2023, 17:01 часа • 2068 прочитания

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева даде обяснение защо множество секционни комисии в страната предават сгрешени протоколи след предсрочните парламентарни избори на 2 април. В Пловдив например 90% от СИК дадоха такива.

На пресконференция в понеделник Матева заяви, че членовете на секционните избирателни комисии не са спазили стриктно указанията на ЦИК да не сумират преференциите от хартиения и машинния вот.

"Постъпиха сигнали за множество сгрешени протоколи, защото СИК са сумирали преференциите. Дадохме указания да не го правят, но те са го направили и това са основните грешки'', обясни говорителят на ЦИК.

Попитана как изборните комисари ще предотвратят наличието на неграмотни председатели на секционни комисии, Матева прехвърли отговорността на партиите. Говорителят на ЦИК допълни по отношение на неграмотния шеф на избирателна комисия в "Столипиново", който за четвърти път участва в избори: "Не знам за какво говорите и какъв е случаят. Този отговор трябва да се търси от Районните избирателни комисии".

В ЦИК вчера са постъпили 123 сигнала и жалби. 122 машини не са работили в изборния и предизборния ден, добави тя.

„Анализ тепърва ще се прави на видеонаблюдението“, заяви Матева и отбеляза, че в ЦИК не са постъпвали сигнали за манипулации на вота или за изборни нарушения. Тя подчерта, че най-вече сигналите са били за нарушение в СИК за непоставяне на печати на бюлетини и т.н.

ОЩЕ: Видеонаблюдението: С картина наобратно, без звук или изобщо без запис

"Не сме правили анализ, но смятам, че премина спокойно изборният ден и в страната, и извън страната“, коментира Матева.

Окончателните резултати трябва да бъдат съобщени на 6 април, като заместник-председателят на ЦИК увери, че повторно ще бъде прегледан всеки протокол и ще се отстранят несъответствията, ако има такива.

По отношение на темата дали новата хартия за машините е причина за блокирането на редица устройства, Матева коментира: „Хартията, която достави Печатницата на БНБ, е със същите изисквания и характеристики каквато е била на предходните избори".

ОЩЕ: Избирателите на ДПС и БСП предпочетоха хартията, при ГЕРБ има разделение

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес