Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Изборният протокол не е по-сложен, а е обемен

05 април 2021, 11:58 часа • 1360 прочитания

Протоколът не е по-сложен, но е по-обемен. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева на брифинг пред журналисти след края на вчерашния парламентарен вот.

Добре върви приемът и обработката на протоколите от чужбина. Към 11 часа са обработени и въведени 65% от протоколите от СИК към РИК. Труден е и днешният ден за членовете на СИК и за това ЦИК се отнася с голямо разбиране към тях.

ЦИК очаква в следващите 3  часа около 10 Районни избирателни комисии да приключат с обработването и въвеждането на протоколите. ЦИК очаква в днешния ден в края на деня да бъдат въведени и обработени на ниво РИК всички протоколи от СИК и във вечерните часове да започне повторното въвеждане в ЦИК на протоколите, които ще бъдат доставени от СИК.

Цанева не вижда за какво забавяне на протоколите може да се говори, като се надява в края на днешния ден да бъдат приети всички протоколи от РИК. Грешки е имало в протоколите и на предишни избори, но когато се правят анализите се вижда, че има недостатъчно обучение, недобро отношение към попълването на протоколите, а също така и обемът цифри, който трябва да бъде вкаран в един протокол.

Прочетете още по темата: Кънчо Стойчев: Новите избори са неизбежни. Въпросът е кога ще дойдат

AFP: Партиите на протеста заплашват властта на Борисов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес