Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

17 септември 2024, 15:45 часа • 667 прочитания

"Регистрирани за участие в изборите са 24 партии и 9 коалиции. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг. 

"Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от ГРАО и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка", обяви Матева. 

Ще могат ли да се правят промени в коалициите?

Междувременно тя уточни, че до 24 септември има срок, в който регистрирани партии и коалиции могат да подадат заявления за заличаване на регистрацията им. "До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието, т.е. една партия, която е в състава на коалиция, може да напусне", каза още Матева. 

В контекста на разделението в ДПС, Матева каза, че няма постъпили нови заявления от страна на двете фракции в движението. "Не мога да предполагам. Когато и ако бъдат подадени нови заявления, ние ще ги разгледаме, както разглеждаме всеки документ, който постъпи в ЦИК и ще се произнесем според изискванията на Изборния кодекс", каза Матева. ОЩЕ: "Да предотвратим опорочаването на изборите": Служебният кабинет с предложения към ЦИК 

Прецедент в ЦИК

Стана ясно, че има три инициативни комитета във Варна, Плевен и 25-ти МИР София за издигане на независими кандидати. "По-особеното е, че във Варна и в 25-та РИК е за издигане на един и същи кандидат, но тримата членове на двата инициативни комитета са различни. Предстои този казус да бъде разрешен, тъй като едно лице не може да бъде независим кандидат в повече от един район", каза Матева. Тя уточни, че става въпрос за кандидата Николай Наков. 

Хартията за машините за гласуване

Говорителят на ЦИК отново коментира, че изискванията за специализираната хартия и  доставчикът са определени в Изборния кодекс от 2022 г. "Имаме уверението на БНБ, че доставената от тях хартия отговаря на изискванията. Повече въпроси - моля към печатницата на БНБ", добави Матева. Тя отговори на въпрос дали на ЦИК е оказван политически натиск от ПП-ДБ по отношение на хартията в ЦИК, като каза, че не знае за такъв. ОЩЕ: ЦИК отрече твърденията за нов скандал с машините заради хартията

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес