Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чобанов отрича да са давани пари за регионите на политически принцип

11 февруари 2014, 12:45 часа • 10031 прочитания

Не сме имали намерение с публичната инвестиционна програма предизборно да раздаваме пари. Ако това е било намерението ни, явно сме подпомогнали предизборно и партия ГЕРБ, заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на срещата между правителството и бизнеса, предаде БГНЕС.

Финансовият министър напомни, че от 500 милиона лева, 125 милиона лева са отишли при населени места, управлявали от ГЕРБ. Целта на програмата беше парите да стигнат и до малки населени места, за които никой не се е сещал. В края на януари 2013 година при заявен голям интерес към 30 милиона, отделени за финансиране на детски градини, всички пари отиват при 7 общини на ГЕРБ, коментира още Чобанов и попита може ли да се говори, че през 2013 година ГЕРБ предизборно са раздавали пари. Парите не са раздавани с партийна и предизборна цел, подчерта още веднъж той.

Запитан дали ще приеме поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за среща с кметовете на ГЕРБ, ощетени от разпределението на средствата от публичната инвестиционна програма, Чобанов заяви: "Легитимната среща с кметовете, независимо от техния партиен цвят, е в рамките на Националното сдружение на общините в Република България. Готов съм в следващите седмици да се среща с Управителния съвет на сдружението, за да обсъдим как да подобрим програмата". На въпрос каква е позицията му относно идеите за провеждане на референдум, Чобанов отговори: "Аз се съобразявам и подкрепям мнението на премиера".

Мисли се по нов подход по отношение на инвестициите и закона за тяхното насърчаване, как процедурно ще се осъществи това ми е трудно да отговоря, каза още Чобанов. Той коментира и, че са възможни различни действия във връзка с намеренията на кабинета за реиндустриализация. "Това зависи от това какво затруднение е срещнало предприятието и защо е замразено производството. Ако има големи данъчни задължения, те могат да бъдат разсрочени или държавата може да придобие собственост срещу дълг, но не е задължително държавата пряко с пари да участва в реиндустриализацията", каза Чобанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес