Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четвърт милион гласували не по своя воля и желание на местните избори

05 февруари 2016, 07:30 часа • 3790 прочитания

Почти четвърт милион българи са гласували под натиск на местните избори през миналата година. Това показва национално представително изследване, проведено в периода 13-20 декември 2015 г., съвместно с агенция "Маркет линкс" и катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Оценката на анализаторите обаче рязко се разминава със субективното усещане на анкетираните, които смятат, че тежестта на контролирания вот в крайните резултати от вота е 40 процента от общия брой гласове, информира в. "Сега".

Според проучването около 240 000 са били гласоподавателите, които са гласували не по своя воля. От поддалите се на натиска избиратели 54.5 на сто признават, че са пуснали бюлетината според дадените им указания. 28.1% твърдят, че не са ги спазили, но не посочват как. 11.8% заявяват, че са гласували за друга партия, а 5.6% - че са направили бюлетината невалидна.

Половината от интервюираните сочат купения и контролирания вот като проблем номер едно на последните избори. Следват цялостната организация на изборния процес (45%) и сложността на гласуването (42%). Едва 9% не виждат недостатъци.

Най-податливи на натиска на търговците с вот са ниско образованите, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове. Според проучването средната цена на купения глас е 40 лв. Най-често предлаганата сума обаче е едва 30 лв. Контролът дали е гласувано по "правилния" начин най-често се осъществява посредством снимка или видеозапис (23%), чрез отбелязване на определена преференция (16%) или чрез групово гласуване (12.9%).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес