Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ченчев пожела на Нинова да реализира мандата, но не каза дали и как ще го направят

16 януари 2023, 08:17 часа • 2215 прочитания

Всички замаскират своето желание или нежелание да има правителство. Но всички казват, че трябва да има. Ние ще разговаряме с партиите в парламента, след като получим днес третия мандат. Това каза депутатът от БСП Иван Ченчев в ефира на Нова телевизия.

Според него е съвпадение, че днес лидерът им Корнелия Нинова има рожден ден и ще получи мандата. „Пожелавам й да го реализира“, каза той.

Според Ченчев Радев се размина в действията си и това, което очакват левите хора в България. „Политиките на служебния кабинет не съвпадат в това, което предлага БСП“, заяви той.

„Преди заседанието на Националния съвет не мога да кажа какво ще се реши за мандата. Може да се изчака още няколко дни, при положение, че се чака толкова месеци да има правителство“, обясни депутатът.

Попитан може ли да предложат някой от експертите, които предложи ГЕРБ, той каза, че не дава ухо на подобни твърдения. „Това, което се говори, са фишеци в едно кризисно време. Призовавам в това време и в тази спирала от избори, да се въздържаме от спекулации“, каза той.

„За мен не е логично да сядаш на масата на преговорите и предварително да си поставил условия. ПП и другите политически сили казват много неща, но ситуацията се променя. Ние ще седнем на масата на преговорите“, отново каза той.

На въпрос заслужава ли Нинова да е премиер, той каза, че това ще го реши Националния съвет.

Относно войната в Украйна Ченчев каза, че те са партия на мира и преговорите. „За това призоваваме през последните месеци, откакто този сблъсък съществува“, заяви той. „Факт е, че има сблъсък. Факт е, че има инвазия. Ние казваме, че това трябва да се реши с преговори“, добави той.

Попитан агресор ли е Путин, той направи доста дълга пауза в отговора си. „Зависи за кого. Каквото и да кажа, ще го препишат на БСП“, каза Ченчев и помоли да се насочат към това какво предстои пред България.

ОЩЕ: Президентът връчва третия мандат на БСП

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес