Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чак от април мислим за какво ще се борим като председател на ЕС

15 март 2017, 08:30 часа • 1046 прочитания

Явно е, че има неработещи сценарии от бялата книга на Европейската комисия за бъдещите сценарии за развитие на ЕС. Ние сме за запазване на т.нар. кохезионна политика т.е. политиката за сближаване на регионите в Европа, против сме създаването на нови кръгове и скорости. И сега Европа има различни скорости – Шенгенска зона, еврозона. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси и бивш пиар на БСП Деница Златева, която обяви, че червените линии, от които няма да отстъпим, са кохезионната политика и опазването на границите и бежанската криза.

Припомняме, че президентът Румен Радев пръв повдигна публично темата, тъй като при сегашното положение от 2020 година парите по структурните фондове на ЕС за България рязко ще намалеят, защото беше предвидено дотогава да сме догонили икономически и социално средното ниво в ЕС.

Искам да уверя, че хората, които работят за европредседателството, са отлично мотивирани. Все още работим, предстоят ни разговори за бюджета, има притеснения, че за всичко ще успеем в срок, но от месец и половина забелязвам много добра координация между екипите, обясни Златева пред bTV. Тя добави, че от април ще работим по националната си програма за поставяне на приоритети, докато сме председател на ЕС. Евентуално фокус може да е развитието на Черноморския регион, каза Златева, повтаряйки, че продължаването на кохезионната политика ще е приоритет.

На 23 февруари тази година, след участие на Златева на специално събитие за европредседателството ни, Actualno.com постави следните въпроса към нея в писмен вид, след като не ни беше позволено да го сторим на място, тъй като модераторът Весела Чернева заяви, че питанията не са по темата. Въпросите, на които още чакаме отговор, са:

1. Вярно ли е, че изоставаме с графика за обучение и преквалификация на чиновниците, които отговарят за подготовката и провеждането на председателство ни?

2. Вярно ли е, че има проблеми с подготовката относно транспорта за гостите от ЕК?

3. Кога изтича срокът за осигуряване на транспорт както на ВИП, така и на по-обикновените гости? Ще се справите ли?

4. Вярно ли е, че няма определен бюджет за хотели и кетъринг? Ако е така, защо не е приет бюджет? Ако има бюджет, в какъв размер е той?

Турция и Европа

Мисля, че позицията на МВнР по отношение на предизборния клип на ДОСТ беше изключително навременна, коментира Златева. На въпрос дали вижда намеса на Турция в нашите парламентарни избори, вицепремиерът по европейските въпроси отговори, че е недопустимо да има намеса относно броя на секциите на турска територия. Припомняме, че там могат да се открият най-много 35 секции. Предприели сме всички необходими действия – има секционни избирателни комисии, там има представители на МВнР. Надявам се, че българските граждани в Турция ще бъдат оставени да упражнят вота си без намеса, добави Златева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес