Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чадърите и шезлонгите по морето ще бъдат безплатни

05 май 2020, 13:20 часа • 6816 прочитания

Имаме консесус по мерките, които са предприети до момента. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след проведения коалиционен съвет между политическите партии от управлението. 

От своя страна народният представител Валери Симеонов обяви, че за летен сезон 2020 чадъри, шезлонги и масички стават безплатни за всички плажове.

По думите на заместник-министър председателя са получени още предложения от страна на коалиционните партньори. Дончев каза, че са водени разговори, които са свързани сериозно с българския туризъм. Ще бъдат разработени някои хипотези за началото на летния туристически сезон, уточни Дончев. Той посочи, че темата е свързана с това как да се оказва подкрепа на бранша.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов заседанието на коалиционния съвет е продължило повече от два часа и половина по теми, свързани с икономическото развитие на страната. Каракачанов каза, че от първия ден на пандемията се говори, че един ден тя ще свърши и не е без значение как ще се излезе от нея. 

Военният министър подчерта, че някои от предложенията на ВМРО и НФСБ са безспорни и са одобрени, като по други ще се работи още. Вицепремиерът Каракачанов поясни, че логиката е българските граждани да подкрепят родния туризъм - каквото е и предложението по отношение на ваучерите.

Народният представител Валери Симеонов каза от своя страна, че са договорени ваучери за туризма за конкретно предназначение в туристическите услуги. Симеонов уточни, че все още не може да се каже кога ще се предоставят ваучерите, но изрази надежда, че туристическият сезон ще се отвори от 1 юли. А ако нещата се развиват неблагоприятно, може да се говори за месец август. 

По думите на Валери Симеонов чрез ваучерите ще се подпомогне целият туристически бранш. Народният представител отбеляза, че такива ваучери ще има и за ученици. Томислав Дончев поясни обаче, че продължава да има спор по конкретните детайли относно ваучерите.

Симеонов каза, че ще се направи жест и съм нискобюджетния туризъм, като фокусът ще е към обекти, които са извън големите населени места.

Чадъри, шезлонги и масички ще бъдат безплатни за целия летен сезон, уточни Валери Симеонов. По отношение на масите на откритите заведения, разстоянието ще бъде около метър и половина, подчерта Симеонов.

Стана ясно, че правото на строителство ще бъде удължено по морските курорти до 15 юни. Валери Симеонов уточни, че продължават дейностите по стратегически за държавата обекти.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева каза, че към момента секторът се справя успешно с кризата.

Дончев поясни, че ако има нужда, коалиционната програма може и да се актуализира. Той подчерта, че в момента се говори за възстановяване, а не за развитие.

Темата продължава и в нашия блог.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес