Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева за "Наглите": Формално буквата на закона е спазена

01 юни 2017, 10:00 часа • 3651 прочитания

Формално буквата на закона е спазена, но законът освен буква има и дух и цел и точно в тази част мисля, че не са били достатъчно прецизни представителите на затворническата администрация. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по нашумялата тема с предсрочното освобождаване на двама от групата за отвличания, подкупи и грабежи "Наглите".

Трябва да бъдем много по-прецизни при прилагането на закона, когато е предвидена възможност за предсрочно освобождаване. Трябва да се търси отговор на въпроса дали лицето се е превъзпитало, дали има възможност да се ресоциализира, коментира Цачева в ефира на БНТ.

В началото на ​тази седмица бяха постановени съдебни решения, съгласно които педварително се допуска предсрочно освобождаване. По отношение на едното лице администрацията на затвора е дала отрицателно становище. Двете решения не са влезли в сила и двете решения са протестирани от прокурор. За второто решение става дума за положително дадено становище от представители на затворническата администрация. Има нюанси в мненията на различните експерти. Престъплението, за което лицето изтърпява наказание, е с изключително висока степен на опасност, обясни правосъдният министър.

Администрацията на затвора ще има своята възможност да се присъедини към протеста на прокуратурата. Цецка Цачева каза, че Любомир Димитров - Гребеца е този, за когото се смята, че се е превъзпитал в затвора.

По-рано в ефира на Нова телевизия зам.-правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че е разпоредена проверка за аъзможността предсрочно да бъдат освободени двама знакови престъпници – Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца от групата на „Наглите”.

И Ахладова изрично посочи, че администрацията на затвора е дала препоръка Гребеца да бъде пуснат предсрочно, но под условие, че има висящо дело за убийство. Долкото знам става въпрос за предумишлено убийство, нямам точни данни, призна Ахладова. За Йожи оценката на затворническата администрация е отрицателна – да не се пуска. Зам.-министърът каза и че поправките в НПК били вкарани в сила заради препоръка на Европейската комисия. Припомняме, че препоръката беше да има възможност за пряко правосъдие по отношение на предсрочното освобождаване, защото условията в българските затвори не са добри, особено по отношение на големината на килиите и пренаселеността.

Смятам, че трябва да се прецизира работата на администрацията в затвора, подчерта Ахладова, която е бивш председател на Административния съд в Перник.

Припомняме, че Ахладова оглави съда, въпреки че не беше съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. По време на избора тя беше председател на Районния съд в Перник, а ръководител на Административния съд беше съдия Ивайло Нинов, който отговаряше на изискванията на съдебния закон. Ахладова обаче се защити за избора пред Mediapool, защото процедурата за нов председател на Административния съд в Перник почнала преди промените в съдебния закон и съответно трябвало да се решава по старите правила.

Положението в затворите у нас

Усилията на държавните институции трябва да бъдат фокусирани върху превенцията. Един рецидивист много по трудно би постигнал коригиращо поведение, което е много по-лесно да се постига в една ранна ученическа възраст. Усилията трябва да бъдат комплексни. Борбата трябва да продължи, за да намаляват лошите примери от живота ни, коментира още Цецка Цачева.

Арестите в Агенцията по вписванията

По думите й акцията, която бе проведена, е в отговор на констатации, които са извършени от инспектората на Министерството на правосъдието. Явно е, че има проблем. Усилията отново са насочени към дисциплиниращите мерки. Има нещо, което е свързано с нестиковка с правилата, за да се допускат подобни, осъждани от обществото действия в Агенцията, свързани с корупцията, категорична бе Цачева.

Трябва стриктно да се следи за случайния принцип на разпределение на делата и да не се създават условия за подобни проявления. Ръководството на Агенцията бе сменено, но не като виновно поведение на предходния директор. В деня, в който встъпи новият ръководител на Агенцията, бе проведена и съответната акция.

Бавното правосъдие

Вчера е внесен законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, каза Цачева. Този законопроект вече в процедура в Министерски съвет. Този законопрект се надявам да бъде внесен в Народното събрание. Аз мисля, че можем скоро да имаме нови правила в посока на постигане на бързина в съдебното производство и съкръщаване на формализма в наказателния процес, изрази увереност правосъдният ни министър.

Сега с предложенията се дава срок, в който могат да се поправят пропуски в досъдебните производства, коментира още Цачева. Що се отнася до Наказателния кодекс, имаме нужда от нова концепция на наказателната политика. Трябва да имаме нова визия на Наказателния кодекс. Наказателната политика не може да бъде непрекъснато кърпена, отбеляза Цецка Цачева.

Новият Висш съдебен съвет

В резултат на конституционната реформа за първи път магистратите ще имат възможност пряко да избират представители на Висшия съдебен съвет. Нормите и правилата по този избор дават достатъчно гаранция този избор да бъде пряк и без натиск към когото и да било, убедена е Цачева. До момента няма нарушение на процедурата. Стартира и процедурата по избор на членове и от страна на Народното събрание, каза правосъдният министър.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес