Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева: Катя Матева не е уволнена заради подаваните сигнали за ДАБЧ

05 ноември 2018, 20:45 часа • 6752 прочитания

Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Аз съм подписала заповедта за дисциплинарно уволнение на Катя Матева през септември 2017 година“, обяви тя. „Проблемите с придобиването на българското гражданство бих ги разделила в две групи - от една страна заварено съдебно производство срещу тогавашния директор на Дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, от друга страна - натрупани през годините преписки, за които съм имала и въпроси по линия на парламентарния контрол“, посочи Цецка Цачева.

„От май месец миналата година съм информирана, че има сигнали от Катя Матева, но онова заради което тя дисциплинарно е уволнена, са няколко наслагвани във времето факти. Още от декември месец 2016 г. има доклад на инспектората към МС, където има конкретни факти за загубени преписки, забавени производства, с конкретни препоръки“, коментира правосъдният министър. „Онова обаче, което се случи по мое време, месец юни 2017 г. получих информация от ДАНС, че тя е с отнет достъп до класифицирана информация“, уточни Цецка Цачева.

„Месец по-късно от СГС, звено „Антикорупция“ с което ме информираха, че срещу нея има образувано досъдебно производство за конкретни нарушения“, посочи тя и допълни, че няма информация досъдебното производство да е прекратявано. „Катя Матева обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение“, каза още министърът, цитирана от "Фокус".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес