Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров поиска промени в Закона за изповеданията и Изборния кодекс

23 март 2017, 08:30 часа • 1604 прочитания

Цялата информация за турските граждани, които бяха експулсирани, е класифицирана. Това е реакция, защото някой е преминал с поведението си определени граници, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че ако България не е реагирала, е щяла да прояви търпимост към действия, които застрашават териториалната ни цялост.

Всяка държава има своето суверено право да брани своята сигурност. Ако определени лица са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват било то проповедническа или политическа дейност, насоченост - тези лица не могат да бъдат толерирани от българските държавни органи. Агитацията е най-мекото понятие. Не мога да кажа повече, защото информацията е класифицирана и тя не може да бъде нито преразказана, нито коментирана, обясни главният прокурор пред bTV.

По думите на Цацаров изглежда е време да се направят промени в Закона за вероизповеданията и Изборния кодекс. Държавата трябва да има своето участие относно верското обучение – иначе даваме територия на екстремизъм. Ако се чудим още дали моментът е назрял, той ще презрее, предупреди главният прокурор пред Нова телевизия. Дайте да не се лъжем – нима има нещо лошо в това имамите и духовните лица да получават своето образование в България, а не в чужбина, добави Цацаров, визирайки Саудитска Арабия. Той не пожела да коментира дали заради експулсирането на общо петима турски граждани Турция ще отговори по някакъв начин.

Сотир Цацаров посочи и, че е започната проверка заради схемата с дървесината в горското в Попово. Припомняме, че в схемата е замесен сегашният директор на ИАГ Григор Гогов. Схемата е позната – без да има реален търг за продавана от държавата дървесина, тя отива в подставено лице, което всъщност работи за Гогов.

Относно случая с българските гранични полицаи Цацаров не направи предположение защо 9 години по-късно Турция се е сетила за този случай. Не мисля, че трябва да търсим ответни реакции от страна на Турция – и между най-добрите съседи има ограда, но всеки иска да има добри отношения със съседите си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес