Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров, Бъчварова и Захариева в Брюксел за съдебната реформа и борбата с тероризма

16 май 2016, 13:54 часа • 539 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и правосъдният министър Екатерина Захариева ще проведат срещи на високо ниво в Европейската комисия свързани със съдебната реформа, борбата с престъпността и тероризма.

В Брюксел българската делегация ще бъде приета в сряда от вицепрезидента на Европейската комисия Франц Тимерманс и Вера Юрова, европейски комисар по правосъдието, съобщи БГНЕС, позовавайки се на свои източници.

Цацаров, Бъчварова и Захариева ще представят напредъка на България в промяната на Конституцията и Закона за съдебната власт. Очаква се до два месеца промените в съдебния закон да бъдат гласувани от Народното събрание.

Обект на коментари ще бъде и предстоящата експертна мисия на представители на Комисията, която ще инспектира работата на българските обвинители.

Друг акцент от срещите на българските и европейските представители се очаква да бъде и необходимостта от модернизиране на наказателното правосъдие у нас, както и приемането на промени в процесуалните закони, които да подобрят работата на правоохранителните институции.

България ще представи информация за мерките, които предприема по опазване границите на Европейския съюз, както и за борбата с нелегалния трафик на мигранти и превантивните мерки, които страната предприема за предотвратяване на радикализация на т.нар. “рискови” групи. Борбата с тероризма на национално и европейско ниво ще е друга от темите, които ще са във фокуса на вниманието при посещението на българската делегация в ЕК.

Очаква се България да препотвърди готовността на страната ни за пълноправно членство в Шенген, както и да предприеме необходимите мерки, които да доведат до отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. По уверенията на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер мониторинговият механизъм за България и Румъния трябва да отпадне до края на мандата на настоящата комисия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес